Han viser til evalueringsrapporten - også kalt havarikommisjonsrapporten - når han slår fast at den forrige ledelsen i Sp ikke har vært slik partiet fortjener.

- Det tar jeg på største alvor. Vi burde tatt tak i dette tidligere. At jeg ikke gjorde det er mitt største nederlag som leder. Men husk også på at alt er ikke nattesvart i Senterpartiet. Rapporten peker også på de mange som jobber iherdig for å reise partiet igjen. Nå er det opp til oss alle å se fremover, og fokusere på det som kommer, sier Borten Moe til adressa.no

Selv har han har han ikke noe forklaring på hvorfor han selv ikke tok tak i samarbeidsproblemene tidligere, og tar selvkritikk på det. Men Borten Moe ønsker ikke å gå inn i et resonnement om hvem som hadde hovedansvaret for å ordne opp i partiets opprivende lederstrid.

- Vil bidra

I morgen skal han innlede på fylkesårsmøtet i Sør-Trøndelag Senterparti, samtidig som det mobiliseres landet rundt for at han ikke skal få plass i partiets ledelse etter det ekstraordinære landsmøtet 7. april.

En rekke fylkeslag og fremtredende politikere i partiet har sagt at de ikke ønsker at han velges inn i den nye partiledelsen. Selv er han ydmyk etter lederstriden som førte til at partileder Liv Signe Navarsete valgte å trekke seg, men mener fortsatt at han har mye å bidra med i partiet.

– Jeg ønsker å være med å bidra, forutsatt at partiet vil ha meg med. Det skal avgjøres på alle ledd i Senterpartiet fremover. Jeg må finne meg i at det føres en offentlig diskusjon om min person, innad i Senterpartiet er det konkurranse om sentrale verv og ulike oppfatninger om hvem som bør ha dem, sier Borten Moe.

– Du sier du ikke løste nestlederoppgaven din godt nok under Liv Signe Navarsete. Hva tilsier at det skal gå bedre under en ny leder?

– Nå skal hele partiet være med på å sette sammen en ny partiledelse som utfyller hverandre og arbeider godt sammen. Det er jeg sikker på at vi klarer, og jeg både ønsker og tror jeg kan bidra til at vi får det til. Evalueringsrapporten har hatt fokus på ledelsen i partiet, og jeg erkjenner at vi burde tatt tak i problemene tidligere. Men nå er det på tide å se fremover, vi må fokusere på hva vi vil - ikke på hva vi ikke vil. Og vi må begynne å snakke opp folk, ikke snakke dem ned, sier Ola Borten Moe.

– Er du for kontroversiell som politiker til å fylle et slikt verv som nestleder?

–Jeg ser ikke på meg selv som det. Men i skjæringspunktet mellom kunnskap, sunt bondevett og oppriktig engasjement for å ta hele landet i bruk ligger det store muligheter for Sp og Norge. La meg ta ett eksempel. Man får ikke realisert landets store kapasitet på fornybar energi uten å bygge kraftverk, høyspentmaster og vindmøller. Det er ikke alltid like populært, men nødvendig å komme med slike utspill fordi det var den tydelige bestillingen som lå til grunn for jobben som olje- og energiminister.

– Hvordan har ditt forhold til Liv Signe Navarsete vært?

–Jeg har ikke noe annet å vise til enn evalueringsrapporten som ble laget etter valget. For meg er det viktigere å fokusere fremover, på partiets beste. Det gjelder å samle alle kreftene som vil oss vel, og fokusere på de store utfordringene og mulighetene som ligger fremover.

– Er det viktig for deg personlig å fortsette som nestleder?

– Dette er en krevende og spennende tid for partiet. Mulighetene er store. Jeg har lyst dersom partiet vil ha meg. Den prosessen som nå er i gang er inne i riktig spor, så får vi se fremover hva partiet vil.

– Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen fra ditt eget parti sier du har vært en del av problemet, og at du derfor må ut. Er det slik?

– Jeg hadde generelt sett at vi i partiet brukte tiden på å snakke hverandre opp, og ikke ned. Jeg må imidlertid bare akseptere at dette er blitt en del av situasjonen i partiet. Men Lundteigen er ikke hele Senterpartiet, og det er hele partiet som nå skal høres i spørsmålet om hvem de vil ha i ledelsen.

Innlandet avgjør

Flere Sp-fylker jobber nå aktivt med å finne alternative nestlederkandidater til Ola Borten Mo. Men i kjøttvekt er trolig ikke Borten Moes motstand like kraftfull som retorikken som nå hagler mot trønderen.

På hjemmebanen i Midt-Norge er støtten unison. Troms Sp har også vært klare i sin støtte. Disse tre er store fylkeslag og har i sum flere delegater enn mer kritiske fylkeslag.

I Hedemark og Oppland er situasjonen mer uklar, frem til nå har man vært mest opptatt av å sikre Tryge Slagsvold Vedums vei til ledevervet. Skulle disse fylkeslagene også lande på Borten Moe, er striden om over.

Vestlandet splittet

Navarsetes hjemfylke Sogn og Fjordane, Hordaland og Buskerud vil kvitte seg Borten Moe. Men Rogaland bryter med sine nabofylker.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Rogaland er nevnt som en mulig nestleder, men avviser dette. I stedet vil han at Rogaland Senterparti skal støtte kandidaturet til Borten Moe.

– Jeg støtter Borten Moe fullt og helt. Det må være rom for en som Ola i Senterpartiets ledelse. Jeg har alltid hatt sansen for ham og mener han har noe ved seg som partiet trenger, mener han.