Hedmarkingen ble valgt med 298 stemmer, der fire stemte blankt. Vedum hadde ingen motkandidater.Resten av dagen skal partiet bruke på å avgjøre striden om hvem som skal følge han inn i partiledelsen.

- Lederskifter er milepæler i et partis historie. Vi er sikre på at vi i dag fremmer et offensivt, spennende og fremoverlent forslag på Trygve Slagsvold Vedum som ny leder i Senterpartiet, sa lederen i valgkomiteen, Terje Riis-Johansen, da han la frem forslaget.

Ikke slagsmål

- I motsetning til stortingspresidenten mener vi at Slagsvold ikke er det samme som slagsmål. Han er en samlende leder som folk liker å være sammen med. Han vil bli Senterpartiets yngste partileder noensinne. Men selv om han er ung har han stor politisk erfaring, sa Riis-Johansen.

Ekstrem situasjon

- Senterpartiet er nå i en ekstraordinær situasjon. Jeg mener vi alle og nå har et ekstraordinært ansvar. For det er ingen tvil om at vi har en krevende tid bak oss i Senterpartiet. Vårt ekstraordinære ansvar ligger i å også legge det bak oss. Jeg mener det er mulig. Jeg mener det er sterkt ønskelig. Og jeg mener det vil bety noe for Norge etter neste valg – om vi lykkes med det, sa Riis-Johansen.

Kaffekoppen

Den nyvalgte lederen takket landsmøtet for tilliten, og lanserte sin nye teori - kaffekoppteorien. Den var rettet mot mange av dem som har snakket bak ryggen på motstandere i partiet de siste måndene.

- Kaffekoppstrategien går ut på at dersom man vil snakke med et medlem av partiet, så er det bare å snakke med vedkommende. Gjerne over en kaffekopp, sa Slagsvold Vedum med klar adresse til alle dem som har drevet kampanje for sine kandidater i den opprivende nestlederstriden i partiet.

Hedmarkingen Trygve Slagsvold Vedum er med 298 stemmer valgt som ny Sp-leder. Foto: Morten Antonsen