EU-dommen i går om at Datadirektivet inneholder flere brudd på sentrale menneskerettigheter og dermed er ulovlig får ingen umiddelbare konsekvenser i Norge.

- DLD eksisterer ikke lenger. Men vi kan ikke etterlate et lovtomt rom i kampen mot alvorlig kriminalitet. Det slo statsminister Erna Solberg fast da hun nå i formiddag ble konfrontert med dommen av regjeringsvennene Venstre og KrF i Stortingets spørretime.

- Dommen kom i går. Vi trenger tid til å lese den og vurdere hva vi skal gjøre, sa Solberg.

Hun avslo en rekke «tilbud» om allerede nå varsle at regjeringen snur i den omstridte saken – og vraker avtalen med Arbeiderpariet som sikret flertall for virkemidlene i direktivet.

Personvern mot personsikkerhet

Selv om Solberg nå fastslår at det ikke blir aktuelt å innføre et EU-direktiv som ikke eksisterer, er hun klar på at arbeidet med virkemidlene fra direktivet fortsetter.

- Når EU-domstolen er så knusende, hvorfor ikke like godt stanse arbeidet med å innføre realitetene i direktivet, spurte KrFs Knut Arild Hareide.

- Det er behov for et nasjonalt regelverk.  Vi kan ikke legge ned arbeidet med å skaffe virkemidler mot grov kriminalitet i Norge. Det er også personvern å passe på at folk er trygge i hverdagen, sa Solberg.

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (Sp) ville vite om Solberg beklaget EU-dommen.

- DLD var veldig omfangsrikt, det hadde problematiske sider. Derfor la vi oss på et minimumsnivå da vi gjorde vårt vedtak, sa Solberg.

Uro i Høyre

I realiteten var det aldri flertall for å implementere datadirektivet i Stortinget.

DLD-saken er uhyre omstridt, dypt inn i regjeringspartiet Høyres Stortingsgruppe. Til slutt måtte partileder Solberg presse på plass sine egne for å få det nødvendige flertallet med Arbeiderpartiet.

Nå gir EU-dommen ny uro i regjeringspartiet Høyre. Over hele landet ønsker lokale tillitsvalgte at partiet endrer kurs.

- Som leder av Trondheim Høyre og sterk motstander av DLD mener jeg naturligvis at dommen igår må få konsekvenser for innføring av direktivet i Norge, sier Henrik Kierulf.