- Vi reiste hit med 12 klimaforslag, nå er ni av dem vedtatt. Hadde jeg visst at Høyre var klare for så mye klimapolitikk ville vi foreslått mye mer.

Det sier Yngve Brox, leder i Sør-Trøndelag Høyre og kommunalråd i Trondheim.

Mer til klimafond

Klima-landsmøtet i Høyre startet med at statsminister Erna Solberg lovte et løft i overføringene til klimafondet for miljøteknologi, og fortsatte med en resolusjon som slår fast at norsk klimapolitikk skal basere seg på togradersmålet - det vil si at man forplikter seg til å jobbe for å redusere klimautslipp slik at temperaturen øker med maksimalt to grader før førindustriell tid.

Høyres landsmøte ber nå regjeringen om å skjerpe klimapolitikken blant annet gjennom disse tiltakene:

  • Elektrifisere norsk sokkel, dersom hensyn til miljø taler for det.

  • Økt støtte til utviklingen av klimateknologi, slik at norsk næringsliv kan bygge grønn konkurransekraft.

  • Styrke forskningen på klima, miljø og energi.

  • Arbeide for å realisere et fullskala anlegg for fangst og lagring av CO2 innen 2020.

  • Bygge mer jernbane og kollektivtrafikk, og sørge for at mer gods fraktes på bane og på sjø.

En drøm

- Mange av disse punktene er opprinnelig foreslått fra Sør-Trøndelag Høyre. I tillegg til at vi fikk med åtte av 12 punkter i vår nye klimapolitikk, får vi også vedtatt en resolusjon som skaper et bedre bymiljø. Vi har blant annet fått gjennom våre forslag om elektrifisering av sokkelen, mer transport på bane og sjø, styrkning av forskningen og en gjennomgang av utslipp i offentlig sektor. Sett fra mitt ståsted er dette en klimadrøm vi har jobbet lenge med å få realisert, sier Yngve Brox.

Og han legger til at engasjementet fra Unge Høyre, sentralt og lokalt, har vært viktig for å skape den nye klimakursen som Høyre nå skal styre etter.

Kjenne sin besøkelsestid

Høyre lover nå en økt satsning på forskning rundt klima og miljø.  Dette tror Yngve Brox mottas med begeistring også blant klimaforskerne i Trondheim.

- Teknologimiljøet i Trondheim må kjenne sin besøkelsestid nå. Miljøet i Trondheim har kommet langt innefor forskning på fangst og lagring av CO2, vedtakene vi har fattet i dag vil bety mye for Trondheim som teknologihovedstad, sier Brox.

- I vedtakene fra landsmøtet legges det i stor grad opp til at teknologien skal løses klimakrisen. Det står mindre om lavere forbruk og endring av livsstil for å kutte i utslippene?

- Klimautfordringene løses gjennom en kombinasjon av teknologisk utvikling, endret adferd og systemendringer. I tillegg til økt forskning på teknologiske løsninger skal vi blant annet styrke kollektivtrafikken, endre godsstrømmene i landet og forby fyring med fossil olje i alle bygg innen 2020. Detter er konkrete tiltak som vil føre til reduksjon i CO2-utslipp på millioner av tonn, sier Brox.

Kutt også hjemme

Høyre lover også at regjeringen skal ta en førende rolle under klimamøtet i Paris i 2015. I vedtaket fra landsmøtet understrekes det at arbeidet med en ny internasjonal klimaavtale må kombineres med tiltak her hjemme.

- Høyre slår nå fast at det ikke er nok å redusere klimautslipp i Norge gjennom å kjøpe kvoter i andre land. Skal vi ha troverdighet i internasjonale forhandlinger, så må vi vise at vi også kan kutte egne utslipp. Det gjør regjeringen noe med nå, sier Brox.