Ryktene har gått lenge, og torsdag bekreftet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) at et forslag om endring av loven skal ut på høring før sommerferien.

– Vi vil gå inn for at det skal være tillatt med nøktern og faktabasert informasjon om alkoholprodukter, der forbrukerne selv oppsøker informasjon, sier Listhaug til NTB.

Høringsforslaget er ennå ikke helt klart, men Listhaug vil at det skal være mulig for forbrukerne å oppsøke produsenters hjemmesider på nett og finne fakta om produkter, innhold, anvendelsesområder og pris:

– Det blir på lik linje med informasjonen tilgjengelig på nettsiden til Vinmonopolet.

Gråsoner

Listhaug understreker at det ikke er snakk om å oppheve forbudet mot reklame for alkohol, men medgir at det er gråsoner mellom hva som er nøktern informasjon og reklame.

– Hva med faktabaserte brosjyrer, skal det kunne ligge tilgjengelig på salgssteder?

– Nei, det ville blitt å dytte det på folk, så det er nok ikke aktuelt. Vi vil ha informasjon i kanaler forbrukeren aktivt må oppsøke. Hvis du skal på en restaurant burde det for eksempel være mulig å gå inn på nettsidene deres og finne ut hvilke produkter som er tilgjengelige der og fakta om disse, sier Listhaug.

Åpner for salg

Nyheten ble godt mottatt da Listhaug deltok på Bryggeri- og Drikkevareforeningens årsmøte i Bergen torsdag ettermiddag. Listhaug kunne også avsløre at regjeringen nå utreder mulighetene for å selge drikkevarer med alkoholprosent over 4,7 andre steder enn vinmonopolene.

– Vi har professorene Finn Arnesen og Fredrik Sejersted ved Senter for europarett på saken. De vil gi en EØS-rettslig vurdering av hvordan det kan åpnes for salg av alkoholholdig drikk direkte fra småskalaprodusenter, parallelt med Vinmonopolordningen, sier Listhaug.

Utredningen skal være ferdig 1. oktober.

– Et slikt forslag vil vel få motbør?

– Jeg tror dette vil bli godt mottatt, det handler om næringsutvikling. Det er skjedd fantastisk mye når det gjelder norskprodusert øl, sider og akevitt. Jeg har besøkt mange av disse gründerne selv, de holder ofte til i distriktene. Mulighetene for gårdssalg av deres produkter vil skape arbeidsplasser der, og det er positivt, mener Listhaug.

Fornøyd Nome

Listhaug tror ikke forslagene fra regjeringen vil føre til mer drikking og problemer:

– Vi har fått en kultur i Norge som ikke lenger bare handler om flatfylla. Det er snakk om å nyte produktene på en mer kultivert måte.

Her får hun full støtte fra direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome:

– Dette er to veldig gledelige initiativ fra regjeringen, og noe vi har jobbet for i mange år. Det er uhyre viktig for forbrukerne og produsentene, og selv om vi ikke kjenner detaljene i høringsforslaget er det et skritt i riktig retning.

Les også: - Etter 15 år ble tavler ulovlig

Les også: - Dette blir helt meningsløst

Nome har selv prøvd å få ut av Listhaug hvor mye regjeringen vil foreslå å lette på dagens restriksjoner:

– Jeg er like spent som alle andre, de har vært veldig hemmelighetsfulle her.

De alkoholpolitiske høringene og utredningene ligger for øvrig under Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), men Listhaug har engasjert seg fordi det handler om næringer i distriktene og produksjon av mat og drikke.