Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet mener statsråd Marit Arnstad går til angrep på feil adresse når hun ikke har tillit bestandstall på brunbjørn og beslutninger Miljødirektoratet tar i forvaltningen.

– Det er ikke naturlig for meg å gå i debatt med en statsråd, dette får i grunn politikerne ta seg i mellom. Men, det har vært en krevende sommer og mange skyter på pianisten, sier Hambro.

– Ikke part

Hambro, som bare har vært miljødirektør en måneds tid, mener sommerens mange hendelser har bidratt til å øke temperaturen betraktelig i rovdyrkonflikten.

– Vi føler oss ikke som part i rovdyrkonflikten, men gjennomfører det Stortinget er blitt enige om. Det er vi som er satt til å gjøre den vanskelige jobben, og mitt inntrykk er at jobben løses godt. Hos Fylkesmennene, i rovviltnemndene og i våre avdelinger her i direktoratet, sier Hambro.

Politisk

Miljødirektøren konstaterer at det er mange som er på jakt etter faginstansene i rovdyrdebatten. At nå også en statsråd kaster seg i skyttergrava, vil hun ikke mene så mye om.

– Min statsråd (miljøvernministeren, red. anm) får ta den politiske diskusjonen med henne. Vi forholder oss til det Stortinget har vedtatt og regjeringen har bestemt, sier Hambro.

Objektive tall

På ett punkt vil hun likevel peke på at Arnstad tar feil når hu retter kritikk mot Miljødirektoratet.

– Det er ikke vi som driver bestandsovervåkning og rapporterer bestandstall. Vi forholder oss til tall fra Rovdata i Trondheim. De har ansvaret for en objektiv rapportering, og vi har ingen grunn til å tvile på deres tall.

1,5 time saksbehandling

Miljødirektør Ellen Hambro stiller seg også uforstående til at det skal være vanskelig med fellingstillatelser.

– Dette gjøres på telefin og ofte umiddelbart etter skaderapportering. I Hedemark opererer man fore eksempel i snitt med saksbehandlingstid på 1,5 time. Det er oppsiktsvekkende effektiv saksbehandling.