Det var lørdag at Solhjells statsrådskollega og Sp-kandidat fra Nord-Trøndelag, Marit Arnstad, slo fast at hun ikke har særlig tillit rovdyrforvaltningen i Miljødirektoratet.

Arnstad er er særlig kritisk til bestandstallene Norge opererer med på brunbjørn i Norge.

Stoler på Rovdata

Solhjell vil ikke gå ikinsjj med sin rødgrønne regjeringskollega direkte. Han er likevel klokkeklar på at han stoler på bestandstallene som blir levert fra det uavhengigeovervåkningsprogrammett Rovdata i Trondheim.

–Personlig har jeg full tillit til Rovdata fordi jeg har satt meg inn i hvordan de jobber, sier Solhjell.

Men miljøvernministeren erkjenner at det ikke er første gang bestandstallene for brunbjørn blir trukket i tvil.

–Det er stadig vekk innvendinger på disse tallene. Det er gjerne fra folk som bor tett på områdene og som har en annen opplevelse. Dette må vi ha respekt for. Men mitt utgangspunkt er at vi må legge den beste kunnskapen til grunn for forvaltningen. Rovdata står for den beste kunnskapen vi har. Jeg opplever at de høster stor–- og økende–- tillit for sine bestandstall, sier Solhjell.

Mindre tap

Miljøvernministeren slår fast at enigheten mellom samtlige syv partier på Stortinget i det storeRovdyrforlikett står fast.

–Forliket har gitt en god forvaltning. Til tross for at antallet beitende sau er om lag den samme, synker tapstallene. Det er gledelig, sier Solhjell.

Han mener det er tre grunner til at tapstallene på sau går ned.

–Vi har bedre forebygging og raskere uttak av skadedyr. Det er færre som driver med sau i de rovdyrintensive områdene. Og vi har justert ned bestandsmålene for gaupe og jerv, de to største sauedreperne, sier Solhjell.

Skal ha flere rovdyr

Nå slår Solhjell det fast at Norge må få flere rovdyr i årene som kommer.

–Målet, som alle på partiene er enige om, er at vi skal ha levedyktige rovdyrbestander i Norge. Vi har justert ned bestandstallene på gaupe og jerv etter påtrykk fra partene. Nå ligger vi omtrent på riktig nivå med jerv, nøyaktig på nivå med ulv, litt under på gaupe, men kraftig under på brunbjørn. Det fødes bare halvparten så mangebjørnekulll som målet. Om vi skal nå vårt felles mål, må vi ha flere bjørn i Norge, sier Solhjell.

«Rovdyr er rovdyr»

Miljøvernministeren konstaterer at man aldri kan få en situasjon med «null konflikt» i rovdyrdebatten.

–Rovdyr er rovdyr. De vil alltid ta for seg av andre dyr i naturen. Men det er viktig å begrense konfliktene mellom beitedyr og rovdyr så mye somoverhodet muligg. Bare dette kan sikre oppslutningen på bygdene for at vi skal ha rovdyr i naturen vår, sier Solhjell.

Vil ha felles forvaltning

Marit Arnstad holder på sitt.

Verneinteressene tror ikke på tapstallene og næringen stoler ikke på bestandstallene. Det er i grunn full tillitskrise, sier Arnstad–- som ikke legger skjul på at hun er skeptisk.

Det er komplett umulig å forstå at man fra norsk og svensk side vurderer bjørnestammen i Trøndelag og Jämtland–- som er én stamme–- så ulikt, sier hun.

Lensstyrelsen i Jämtland vurderer stammen til –-800 dyr. I hele Norge mener Rovdata det er 137 dyr.

Dette henger jo ikke sammen. Jeg tror innsamlingen av DNA-materiell, som jo er frivillig dugnadsarbeid, åpner for mye tilfeldigheter og at Rovdata er i overkant selvsikre på vegne av sitt materiale, sier Arnstad.

Senterpartiets førstekandidat i Nord-Trøndelag mener det trengs en felles forvaltning av bjørnestammen i Trøndelag og Jämtland.

Bjørnene som kommer innover fra Sverige har nok ikke særlig respekt for grensestolpene. Stammen bør få en felles norsk-svensk forvaltningg.