Det er hovedtrekkene i Respons Analyses meningsmåling for Sør-Trøndelag en måned før valget.

Næringsminister Trond Giske har nettopp åpnet Rema 1000 sin nye butikk i Kroppanmarka og skrytt av matvarekjedens evne til både å kutte priser og klimautslipp. Så får han presentert tallene i vår nye måling.

- 35,1 prosent for Ap! Det er slett ikke ille. Vi er i siget, og har fremgang. Tallene viser at vi er ferd med å mobilisere de som sitter på gjerdet, sier han.

Nesten samtidig er Høyres listetopp i Sør-Trøndelag, Linda H. Helleland, i ferd med å gå om bord i et fly fra Oslo til Trondheim. Hun skal til hjemfylket for å stå på stand på Nordre.

– 30 prosent, og fire på Stortinget! Vi merker det ute blant folk. De vil ha et skifte. Når selv trøndere jeg møter i valgkampen flokker seg om en bergenser som ny statsminister, da er det noe på gang, sier Helleland.

H, Frp og Ap

Meningsmålingen vi presenterer i dag fordeler ni av de ti stortingsplassene fra Sør-Trøndelag. Det tiende mandatet – utjevningsmandatet – beregnes ut fra det nasjonale valgresultatet. Derfor er det umulig å fordele det på bakgrunn av en meningsmåling tatt opp i Sør-Trøndelag.

Tallene viser at dersom valgresultatet blir som denne målingen, vil Høyre få fire av de ni distriktsmandatene, Frp ett, og Ap de resterende fire. Småpartiene ligger an til å måtte kjempe om utjevningsmandatet fra fylket.

Venstre nærmest

SV og Sp ligger an til å gjøre elendige valg i Sør-Trøndelag. Snorre Valen (SV) og Heidi Greni (Sp) er ute på denne målingen. Det samme er KrFs Øyvind Håbrekke. Høyre har sistemandatet i denne målingen, mens det er Venstre og Jon Gunnes som ligger nærmest til å ta det. Venstre går frem 0,8 prosentpoeng sammenlignet med målingen vår i juni.

Trond Giske (Ap) er tilfreds med et Ap i siget, men føler med regjeringskollegene SV og Sp som sliter. Giske vil ikke gi småpartiene på rødgrønn side noen råd i valgkampinnspurten, men håper de får større oppslutning.

Føler med SV og Sp

- Mitt håp er at de rødgrønne samlet skal levere like sterkt som i 2009 i Sør-Trøndelag. Det er mange som fortsatt sitter på gjerdet - det handler om å mobilisere. Jeg ser av tallene at Sør-Trøndelag kan ende opp som et blått fylke dersom mandatfordelingen faller heldig ut for dem. Det er et valgresultat som ikke reflekterer hva velgerne i Sør-Trøndelag er tjent med. Det er usundt for Trøndelag dersom landet skal styres av Høyre og Frp, sier Giske.

Marvin-effekt

Linda H. Helleland (H) jubler over at hun kan få tre nye partikolleger sammen med seg på trønderbenken etter valget. Hun utelukker ikke at «gammelordfører» Marvin Wiseth på fjerdeplass kan ha bidratt med en liten valgvind.

- Marvin er populær over hele fylket. Det ser ut som om også Marvin må forberede seg på at det umulige likevel kan være mulig, sier hun.

Grønn kamp

SV sliter, mens Miljøpartiet De Grønne (MDG) ligger an til å gjøre et brakvalg i Sør-Trøndelag. For første gang er MDG større enn SV på en av våre målinger, men 4,2 prosents oppslutning holder likevel ikke til en av de ni distriktsmandatene fra fylket.

Snorre Valen har likevel ikke gitt opp håpet.

- Tallene er ikke gode, men det sier meg bare at jeg og partiapparatet skal jobbe hardt de siste ukene. Jeg er ikke bekymret for meg selv, men det bekymrer meg at Sør-Trøndelag kan bli uten stortingsfolk til venstre for Ap. Denne målingen tyder på at Sør-Trøndelagsbenken blir en ren oljebenk, sier Valen.

Hårete mål

Harald Nissen (MDG, bildet) sier at denne målingen viser at en stemme på MDG i Sør-Trøndelag i år kan gjøre en forskjell.

- Vi hårete mål, og står på videre for direkte mandat. Vi ser at sperregrensa er innen rekkevidde. Det vil forandre norsk politikk, sier Nissen.

Stusslige tider

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU frykter stusslige tider dersom småpartiene taper terreng.

- Utjevningsmandatene vil endre noe på dette, men utviklingen går i den retningen. Bildet denne målingen tegner er et politisk bilde der mange av nyansene og konfliktlinjene i norsk politikk blir borte. For de små partiene er disse tallene dramatiske. Norsk politikk kan bli fattigere. Se bare på debattene mellom Ap og H i denne valgkampen som ofte er veldig kjedelige, sier Todal Jenssen.