Modellen fra Venstre bygger på at offentlig gebyrer og avgifter (dokumentavgift, byggekostnader og lignende) innvilges som et statlig lån, for eksempel gjennom Husbanken, og at lånet følger boligen.

- Det betyr at dersom boligen senere selges til en ny førstegangsetablerer, blir lånet stående. Selges boligen til en person som ikke omfattes av ordning med statlig lån, må kjøper betale kjøpesummen inkludert offentlige avgifter og gebyrer, forklarer Jon Gunnes, stortingskandidat for Venstre i Sør-Trøndelag.

- Dette er den eneste modellen som gjør en forskjell for unge boligkjøpere, og som bidrar til at de kommer seg inn på boligmarkedet. Boligmarkedet trenger et tiltak som legger godt til rette for unge boligkjøpere, uten å forstyrre markedsmekanismene. Det gjør ikke denne modellen, supplerer partikollega Trond Åm.

Ordningen i praksis

  • Venstre foreslår at alle førstegangskjøpere mellom for eksempel 25 og 35 år får dette lånet.

  • Ordningen er ikke behovsprøvd, og skal gjelde alle i aldersgruppen.

  • Avgifter og gebyrer til det offentlige utgjør ca 25 prosent av kjøpesummen på en bolig. Ordningen innebærer at denne prosentandelen innvilges som et statlig lån.

- I praksis betyr det at når unge kjøpere legger inn bud på en bolig med markedspris på 3 millioner kroner, må de finansiere 2.4 millioner kroner. Det øvrige (25 prosent) er allerede systeminnvilget av staten. Dette betyr 25 prosent høyere kjøpekraft for aldersgruppen, samtidig som bankenes krav til egenkapital også går ned.

  • Lånet skal følge boligen, og tinglyses som en heftelse på boligen.

  • Kjøper må betale ned på lånet, men en forutsetning er at støtteordningen skjer til gunstig rente og med avdragsfrihet.

  • Lånet forfaller når boligen selges videre til markedspris.

- Lånet fungerer som et hvilket som helst annet boliglån. For Husbanken/staten vil det bety en viss kostnad i første omgang, men det er ikke snakk om en subsidiering eller ettergivelse av avgifter. Dersom ordningen iverksettes, vil den fungere som en utsettelse på de offentlige avgiftene, sier Åm.

Arkitektforslag

Ifølge Jon Gunnes er den nye finansieringsmodellen utarbeidet av en venstrevennlig arkitekt, og den fikk umiddelbar aksept da den ble presentert for Venstre sentralt.

- Dette er et forslag som vi har bred støtte på. Det har vært mye snakk om at vanskeligstilte skal få lettere tilgang til startlån, men det er ingen tvil om at også alle unge trenger hjelp for å komme inn på boligmarkedet.

Boligprisene steg med 7 prosent siste år. I Trondheim selges boliger raskere enn i noen annen norsk by, og etterspørselen er fortsatt høyere enn antall boliger som legges ut for salg.