- Vi gikk til valg på å love velgerne et regjeringsskifte dersom det ble et ikke-sosialistisk flertall ved dette valget. Det løftet skal vi holde. Men landsstyret må gi sine råd om den politikken som sonderingene i Nydalen har ført til. Det finnes ingen enkle valg for oss, sa Hareide da han åpnet landsstyremøtet på Gardermoen klokka 15.00 i dag.

Kan bli nye avklaringer

Landsstyret i KrF er samlet på Gardermoen for å høre hvilke råd partileder Knut Arild Hareide gir sitt parti.

Senere i kveld skal også stortingsgruppa møtes for å si sitt. Hareide har tidligere sagt at han har en anbefaling overfor KrF i spørsmålet om de skal inn i en ny regjering, men antydet onsdag formiddag at det kan bli behov for nye avklaringer i dagene som kommer.

Torsdag kveld fra Nydalen

- Vi skal holde vårt løfte om et regjeringsskifte, men partiorganisasjonen må diskutere om sonderingene i Nydalen har ivaretatt de viktige sakene for KrF. Jeg kan si så mye at Torsdag kveld fra Nydalen aldri blir det samme etter dette, sa Hareide.

KrF-lederen ber landsstyret om råd, og ba partiets fylkesledere og medlemmene i sentralsstyret om å vurdere om den sosiale profilen er ivaretatt gjennom sonderingene i Nydalen. Det tyder på at partilederen, bak stengte dører, kommer til å legge frem et forslag til hovedlinjer for en eventuell ny regjeirng.

Sosial profil

- Dere må vurdere om den sosiale profilen er ivaretatt, om miljø- og klimapolitikken er bærekraftig. Om familiepolitikken vår har fått tilstrekkelig gjennomslag, sa Hareide blant annet til landsstyret før pressen ble bedt om å gå på gangen.

- Veien videre skal vi i fellesskap ta ansvar for gjennom dette møtet, avsluttet Hareide.

Landsstyret i KrF skal bruke ettermiddagen på å høre fra sonderingene i Nydalen, og vil trolig ende opp med å gi partiledelsen et råd om hvordan veien videre skal være. I kveld møtes også KrFs nye stortingsgruppe, for eventuelt å avgjøre hva KrF nå skal gjøre.