De to forskerne skal være medforfattere i del tre av den endelige rapporten som klimapanelet skal lage. Denne delen omhandler tiltak og virkemidler for å redusere utslipp.

Daniel Mueller er ansatt ved institutt for vann- og miljøteknikk, mens Edgar Hertwich er ansatt ved institutt for energi- og prosessteknikk.

Begge har industriell økologi som sitt fagfelt.

Skal se det store bildet

Daniel Mueller er opprinnelig fra Sveits, og har flere internasjonale verv. Blant annet har han vært hyret av det amerikanske National Research Council, hvor han arbeidet med problemstillinger rundt avfallshaugene produsert av det amerikanske forsvaret.

Hans oppgave vil være å hjelpe panelet med å se det store bildet.

- Jeg var ganske overrasket over at jeg ble plukket ut, siden jeg ikke jobber direkte med klimaspørsmål, forteller han.

- Min jobb blir å se på konsekvensene av ulike klimatiltak, forteller han.

Per i dag er det tre sektorer som fører til størsteparten av utslippene av drivhusgasser, nemlig transport, bygninger og industri.

- Hvis vi vil gjøre noe med utslippene fra disse tre sektorene, må vi bytte ut bygninger, kjøretøy og så videre. Jeg ser på bivirkningene en slik utbytting har, slik at vi ikke løser ett problem ved å skape et annet, forteller han.

- Bra forskningsmiljø på NTNU

Mueller ble, i motsetning til flere av de andre norske forskerne, ikke anbefalt av Klima- og forurensingsdirektoratet, men kontaktet direkte av FN. Han håper å dra med NTNU i forskningen.

- Jeg håper jeg kan skape et nytt prosjekt ved NTNU gjennom dette oppdraget, og gleder meg til å arbeide med folk fra hele verden med dette emnet, forteller han.

Han skryter av fagmiljøet rundt industriell økologi ved NTNU, og sier at universitetet ligger i verdensklasse på dette feltet.

- Jeg reiste til Trondheim nettopp fordi NTNU satser på dette programmet, sier han.

Satser på nøyaktighet

Klimapanelets forrige rapport i 2007 har blitt kritisert for bruk av såkalt «grålitteratur», og for at ikke alle prosedyrene ble fulgt i rapportene som dannet grunnlaget for hovedrapporten.

- Det blir veldig viktig for oss å dokumentere alle påstander veldig godt. Vi må også skrive så presist og nøyaktig at debatten ikke avleder i ting som ikke har med hovedproblemet å gjøre, forteller Mueller.

- Jeg er jo klar over at det er mektige folk som har økonomiske interesser av at forskningen vår ikke kommer fram i dagen, legger han til.

18 norske forskere med

Klima- og forurensingsdirektoratet hadde opprinnelig foreslått 80 norske forskere, men bare 18 fikk plass. Likevel er direktoratet fornøyd.

– Dette er en anerkjennelse av nivået på norsk klimaforskning, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) på direktoratets hjemmesider.

Totalt vil panelet bestå av rundt 830 forskere, hvorav 60 prosent ikke var med på å utforme den forrige rapporten som kom ut i 2007.

Se listen over de norske forskerne på klif.no.

NTNU-forskerne Daniel Mueller (til høyre) og Edgar Hertwich (til venstre) skal være medforfattere i en ny rapport fra FNs klimapanel. Foto: PRIVAT