Nå står kampen mellom tre menn og to kvinner.

Følgende ønsker å bli politimester i det sammenslåtte Trøndelag politidistrikt fra 1. januar 2016: lensmann på Frosta Atle Matre (66), politimester i Sør-Trøndelag Nils Kristian Moe (51), seksjonssjef for forvaltning ved Sør-Trøndelag politidistrikt Siw Hind (48), driftsenhetsleder ved Nord-Trøndelag politidistrikt Anne Birgit Ulvin (52) og konstituert politimester i Nord-Trøndelag politidistrikt Sigbjørn Olav Bjerkem (62).

Lensmann Atle Matre sa til Adresseavisen, da den opprinnelige søknadsfristen utløp, at det kan være greit å ha en hånd på rattet. Matre har jobbet hele 44 år i politietaten, hvorav de siste 30 årene som lensmann på Frosta. Han gir uttrykk for at han er tilhenger av lensmannen som institusjon i lokalmiljøet.

Mange vil nok mene at politimestrene Moe og Bjerkem er de best kvalifiserte og at kampen vil stå mellom de to.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Fra 54 til 12 politidistrikt

For noen år siden hadde Norge 54 politidistrikt, som ble halvert til 27. For et par år siden foreslo et offentlig oppnevnt utvalg å dele inn landet i bare seks politidistrikt. Regjeringen landet på 12, og de blir virksomme fra årsskiftet.

I det nye Nordland politidistrikt har politimester i Salten, Geir Over Heir (57), søkt. Han har også vært politimester i Finnmark, og var før det lensmann i Verdal.

Heller ikke etter at søknadsfristen ble forlenget med én måned, har politimester i Nordmøre og Romsdal, Arnstein Nilssen, søkt. Det har derimot politimester i Sunnmøre, Ingar Olav Bøen (56), som også sto på den opprinnelige søkerlisten. De øvrige søkerne er avsnittssjef Rune Skjold (41), Ove Brudevoll (50), sjef for retts- og påtaleenheten og politimesterens faste stedfortreder ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt, daglig leder Håvard Ringstad (43), Ole Ingar Ødegård (46), kommuneadvokat i Kristiansund og administrasjonssjef Trond Arne Aglen (43). En mannlig søker er unntatt offentlighet.

Gjennomføre intervjuer

De neste ukene vil Politidirektoratet gjennomføre intervjuer med de aktuelle kandidatene til de 10 politimesterstillingene. I Oslo og Troms politidistrikt videreføres embetene og politimestrene som i dag. Målet er å ansette nye politimestere så fort som mulig, og senest innen utgangen av året.

- Vi har et godt søkergrunnlag å gå videre med. Det er selvfølgelig mange sterke søkere fra dagens politimesterkorps, men også gode kandidater som ikke er politimestere i dag, sier HR-direktør i Politidirektoratet, Karin Aslaksen i en pressemelding.

Politimesterne som skal lede landets 12 nye politidistrikter får en svært viktig oppgave. De skal gjennomføre nødvendige endringer i norsk politi, og sikre at Norges befolkning får en enda bedre polititjeneste enn i dag.

Motiverte toppledere

- Politiet trenger motiverte toppledere som virkelig brenner for politiets samfunnsoppdrag. De må ha erfaring fra å gjennomføre endringer, og de må være gode til å lede både folk og fag, fremholder Aslaksen.

Det skal settes sammen en ny nasjonal ledergruppe fra 2016. Her vil de 12 nye politimesterne inngå, sammen med sjefene for politiets særorganer og Politidirektoratets toppledergruppe. Politidirektoratet ønsker at den nasjonale ledergruppen skal ha god balanse mellom ulike typer ferdigheter og erfaring.

God kjønnsbalanse

- For å skape gode resultater trenger vi ledere med bred erfaring og tung faglig kompetanse. I den nasjonale ledergruppen jobber vi også målrettet for å oppnå en god kjønnsbalanse, legger Aslaksen til.

I Oslo og Troms fortsetter politimestrene ut åremålsperioden. Politidirektoratet sender sin innstilling til Justis- og beredskapsdepartementet, og politimesterne blir utnevnt av Kongen i statsråd.