Sørgende kvinner i svart, taxisjåfører, unge menn i håndverkerklær, dresskledde menn. Naboer, kolleger, skolevenner. Afghanere, tyrkere, iranere, somaliere.

Mer enn 200 personer møtte opp for å ta et siste farvel med Nilofer Naseri, først i et seremonirom på Moholt i Trondheim, deretter på gravlunden på Kolstad.

Gråt, bønn, omfavnelser

Blant dem som tok ordet inne i seremonirommet, var flere familiemedlemmer, representanter for det afghanske miljøet og moskeen.

- Hun hadde drømmer, drømmer hun tar med seg i graven i dag, sa en av brødrene hennes.

- Så synd og så sørgelig at vi gravlegger deg i dag, en så nydelig person. I dag tar vi farvel med deg, sa han.

Det var helt fullt på Moholt, folk holdt rundt hverandre, gråt sammen og sørget over den unge kvinnen som ble drept mandag i forrige uke.

- Vi vil elske deg hvert sekund av livet. Vi vil bære med oss fine minner. Vår dyrebare skatt, hvil i fred, sa en av søstrene til avdøde.

- Kjære Nilofer, det er så ufattelig trist at vi aldri får se deg igjen. Livet ditt ble så kort, men minnet om deg er så stort, sa en av søstrene.

- Islam verdsetter livet høyt

En fra den afghanske moskeen tok også ordet:

- I Islam er menneskeliv høyt verdsatt. I Islam er det å drepe en uskyldig det samme som å drepe hele menneskeheten, sa Mohyedin Shakibani, som er utdannet jurist og imam.

Shakibani er ikke imam i den afghanske moskeen på Heimdal, men han holder av og til fredagsbønnen der. Moskeen drives av Afghansk forente samfunnet i Trondheim.

- Gi Nilofer en hage i paradis, vi er sikre på at det skal skje, sa Shakibani.

Fazel Ahmad Azizi fra Afghansk sosiale og kulturelle forening i Trondheim snakket også til de sørgende:

- Hun var opptatt av det sosiale. En hyggelig, smilende, ærlig og empatisk dame. For å beskrive henne med ord, ville man helt sikkert trengt en hel bok. På vegne av familien takker jeg alle, sa Azizi.

Lørdag ettermiddag blir det minnestund for Naseri i den afghanske moskeen.

En siste bønn på gravlunden

Klokken 11.30 kjørte begravelsesbilen og følget sørover, mot Saupstad gravlund. Her ventet enda flere sørgende, og det ble holdt en farvel-bønn før kisten ble båret ned til gravplassen.

- Det er et siste farvel, en del av sorgprosessen. Alle tilgir, og man ber gud om å ta henne til himmelen, forklarer Ismail Elmi, som kjenner faren i familien godt. Han er også leder for Mangfoldsrådet i Trondheim kommune.

Faren til Nilofer Naseri kom fra Kabul i Afghanistan til Norge i 2000. To år senere fikk han innvilget familiegjenforening, og da kunne kona, Nilofer og hennes seks søsken komme til Norge.

I 2009 giftet 27-åringen seg med en jevnaldrende afghaner. Det er denne mannen som nå er siktet for drapet og sitter varetektsfengslet.

Familien samtykker til at Adresseavisen trykker bilder fra begravelsen.

Les også: Nylig feiret Nilofer (27) id al-adha i moskeen – nå planlegges hennes begravelse

Les også: Venn av familien Naseri: – Nilofer var venn med alle (Pluss)

Etter den siste bønnen på gravlunden, ble kisten båret ned til gravplassen. Foto: PÅL SOLBERG
Kisten ble tatt fra Moholt til Saupstad. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen
Før kisten ble båret til gravstedet, holdt Mohyedin Shakibani farvel-bønnen. Foto: PÅL E. SOLBERG
Over 200 møtte frem på Moholt, og enda flere kom til Saupstad. Foto: Foto: Peter Breivik/TV2, Adresseavisen
- Nilofer var venn med alle, uansett alder. Hun sa hei til alle, lo og var blid. Slik har en familievenn beskrevet den døde 27-åringen. Foto: privat