De tolv nye politidistriktene blir operative fra 1. januar 2016.

I Trøndelag går de to politidistriktene i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag sammen til ett distrikt. De får også med seg Bindal kommune i Nordland.

30. september utløp for øvrig søknadsfristen for politimesterstillingene. Søknadsfristen ble forlenget med én måned. Begrunnelsen fra Politidirektoratet (POD) var at man ønsket et bredest mulig tilfang av søkere.

Ut på høring

Forslaget til hovedseter i de tolv nye politidistriktene sendes nå ut på høring frem til 17. november. POD har fått i oppdrag av Justis- og beredskapsdepartementet å beslutte hvor hovedsetene eller administrasjonsstedene i de nye politidistriktene skal ligge.

Det er hovedsetene i dagens politidistrikter som er vurdert som alternativer til hovedsete i de nye politidistriktene. Andre alternativer ligger ifølge en pressemelding fra POD utenfor de tids- og kostnadsrammer politiet har i etableringen av nye politidistrikter.

Best egnet

POD vurderer altså Trondheim å være best egnet som administrasjonssted i nye Trøndelag politidistrikt. Trondheim blir vurdert å være det klart mest hensiktsmessige alternativet ut fra de høyest vektede kriteriene, rekrutteringsgrunnlag, kostnadseffektiv og praktisk beliggenhet, og gjennomføringskostnader.

Trondheim kommer noe bedre ut enn Steinkjer i vurderingen av nærhet til sentrale samarbeidsaktører, mens Steinkjer kommer best ut i vurderingen av hensynet til lokaliseringspolitikken. Trondheim kommer bedre ut med hensyn til operasjonssentralenes egnethet. Potensialet for samlokalisering med andre nødetater er vurdert relativt likt.

Foreslår Ålesund

For Møre og Romsdal politidistrikt foreslår POD Ålesund som hovedsete. De øvrige distriktene har følgende forslag til hovedsete; Finnmark politidistrikt: Kirkenes, Troms PD: Tromsø, Nordland PD: Bodø, Vest PD: Bergen, Sør-Vest PD: Stavanger, Agder PD: Kristiansand, Sør-Øst PD: Drammen, Oslo PD: Oslo, Øst PD: Sarpsborg og Innlandet PD: Hamar.

- Høringsrunden er viktig for å sikre best mulig beslutninger om hovedsetene i de nye politidistriktene. Høringsinstansene kan ha fakta og vurderinger som blir viktige når vi skal ta den endelige avgjørelsen, sier avdelingsdirektør Frede Hermansen i POD. Endelig beslutning skal tas i begynnelsen av desember.

Opp til politimesteren

Spørsmålet om fremtidig organisering av den lokale tjenestestedsstrukturen i politiet, og eventuell sammenslåing av lensmannskontorer, berøres ikke ved beslutning om administrasjonssted i distriktene.

- Endringer i tjenestestedsstrukturen vil kreve lokale prosesser under ledelse av ny politimester. Dette er prosesser som skal foregå i samarbeid med berørte kommuner, og som tidligst forventes å starte opp i siste del av 2016, understreker Frede Hermansen, i en pressemelding fra POD.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.