Det er i forslaget til statsbudsjett for 2016 at Konfliktrådet i Sør-Trøndelag er tilgodesett med en ny stilling som ungdomskoordinator.

Vedkommende skal jobbe opp mot ungdom i alderen 15–18 år, som er ilagt eller dømt til ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging.

- Det er med stor glede vi har mottatt denne meldingen, sier leder av Konfliktrådet i Sør-Trøndelag Iren Sørfjordmo.

Hun viser til statssekretær Vidar Bræin Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet som nylig uttalte:–Vi har erfart at fengselsstraff ikke er løsningen i de fleste tilfeller for dem under 18 år. Derfor er det nå tenkt nytt og alternativt. Og når vi vet at unge lovbrytere har et stort potensial for endring, er det mulig å få positive ting til å skje.

Få skikk på livet

Sørfjordmo understreker at ungdomsstraff og ungdomsoppfølging gir ungdommen en mulighet til å få skikk på livet sitt, og innordne seg samfunnets normer. Forutsetningen er at politiet og domstolene tar dette i bruk.

- Dette har vi gjort i Sør-Trøndelag siden 2012. Tingrettene har tatt politiets påstand om ungdomsstraff og ungdomsoppfølging til følge i alvorlige straffesaker med ungdom i alderen 15–18 år, sier hun.

Konfliktrådets oppgave er å gjennomføre et ungdomsstormøte med gjenopprettende prosesser overfor de skadelidte og etablere et oppfølgingsteam som består av representanter fra det private og det offentlige hjelpeapparatet rundt ungdommen.

33 saker i år

- Ved en tett oppfølging fra dette teamet i straffegjennomføringsperioden har vi erfaring med at mange ungdommer slutter med kriminalitet, etablerer gode livsvaner og kommer i en organisert hverdag med jobb eller skole.

Ifølge Sørfjordmo kommer den nye stillingen i tillegg til en ungdomskoordinator som har vært ansatt siden 2010, men som er overbelastet med saker. Så langt i år er 33 saker behandlet i Sør-Trøndelag.