En 18 år gammel mann ble i juli levende begravd i et grustak etter en arbeidsulykke på Forset grus i Klæbu. Mannen kjørte hjullaster og skulle fylle skuffen da tonnevis med grus raste over kjøretøyet.

Hele førerhytta ble fylt med grus og frontruta ble knust av det massive grusraset. Han fikk varslet kolleger via sambandet, men var bevisstløs da en kamerat fant ham. Mannen måtte graves ut med spader av brannmannskapet.

Sju pålegg

Arbeidstilsynet gjennomførte et tilsyn hos Forset grus etter ulykken, og ga bedriften sju pålegg som følge av brudd på bestemmelser i arbeidsmiljøloven:

Brudd på bestemmelsene om kartlegging og risikovurdering. Under tilsynet kom det frem at arbeidstakeren som ble skadd i ulykken var ansatt som tilkallingshjelp og arbeidsoppgavene var å utføre diverse vedlikehold og vasking av utstyr. Arbeidsgiver er tydelig på at mannen aldri skulle ha kjørt hjullasteren.

Brudd på bestemmelsene om tiltak og plan. Arbeidsgiver kunne ved tilsyn ikke vise til gjennomførte tiltak og/eller fremlegge en tidfestet plan for å redusere risikoen i arbeidet.

Brudd på bestemmelsen om sertifisert sikkerhetsopplæring. 18-åringen hadde ikke gjennomført sertifisert sikkerhetsopplæring på det aktuelle arbeidsutstyret.

Brudd på bestemmelsen om dokumentert sikkerhetsopplæring. Arbeidstaker har ikke gjennomført dokumentert sikkerhetsopplæring.

Brudd på bestemmelsene om kontroll med arbeidstiden. 18-åringens timelister viser at antall arbeidstimer er i strid med arbeidsmiljøloven. Arbeidsgiver kunne ikke dokumentere at det føres kontroll med arbeidstiden.

Brudd på bestemmelsen om rutine. Under tilsyn kom det frem at arbeidsgiver ikke har rutine for å avdekke, rette opp eller forebygge overtredelser av arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid.

Brudd på bestemmelsen om oversikt over virksomhetens organisasjon. Organisasjonskartet var ikke ajourført over hva slags ansvar, oppgaver og myndighet for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er fordelt.

Tvangsmulkt

Forset grus har hatt til mandag 12. oktober til å dokumentere overfor Arbeidstilsynet at påleggene er oppfylt. Om ikke påleggene er oppfylt innen fristen, kan Arbeidstilsynet pålegge virksomheten tvangsmulkt, hvilket betyr at virksomheten må betale et fastsatt beløp for hver dag eller hver uke frem til pålegget er oppfylt. Arbeidstilsynet har også myndighet til å stanse virksomhetens aktiviteter frem til påleggene er oppfylt.

Daglig leder ved Forset grus, Ole Erik Haugum sier følgende når Adresseavisen ber om kommentar:

- Vi har svart opp påleggene vi har fått fra Arbeidstilsynet, og utover det har vi ingen kommentar, sier han.