Etter drapet på Melhus besluttet Marit Fostervold, konstituert politimester i Sør-Trøndelag, å koble inn Spesialenheten for politisaker. Enheten har nå vurdert sakene og besluttet tirsdag at de vil etterforske politidistriktet.

- Spesialenheten for politisaker har etter innledende undersøkelser besluttet å iverksette etterforskning. Vi vil se på Sør-Trøndelag politidistrikts håndtering av drapsofferets henvendelser i forkant av drapet 28. september 2015, sier Ellen Eikeseth Mjøs, leder for Spesialenheten for politisaker i region Vest-Norge.

Hun bekrefter konkret at det dermed er snakk om begge anmeldelsene av den nå drapssiktede ektemannen før drapet.

Vil gjennomføre avhør

- Vi vil se på all hennes kontakt med politidistriktet forut for det som skjedde, sier hun.

Mjøs sier målet er at spesialenheten nå skal bringe klarhet i hva politiet gjorde og ikke gjorde i forkant av drapet.

- Vi vil ha fokus på den trussel- og risikovurdering som ble gjort forut for drapet, og om instruksen som gjelder for denne typen saker ble fulgt, sier hun.

Det vil bli foretatt avhør i saken den nærmeste tiden. De vil bli gjort ved at etterforskere ved spesialenhetens etterforskningsavdeling Vest-Norge reiser til Sør-Trøndelag.

Anmeldt samme dag som drapet

Nilofer Naseri ble funnet drept i leiligheten sin på Melhus mandag 28. september. Senere samme kveld, ble hennes 27 år gamle ektemann pågrepet og siktet for drapet.

Fikk tilbud om krisesenter

Under politiets pressekonferanse dagen etter, opplyste Fostervold at Naseri samme dag som drapet hadde vært innom lensmannskontoret på Melhus for å anmelde sin ektemann, som hun ville skilles fra etter vel seks års ekteskap. Anmeldelsen gjaldt trusler.

- Det gikk konkret på at han var motvillig til å skille seg fra henne, og hun var usikker på hva han var i stand til å gjøre med henne, utdypet Anders Sunde-Eidem, seksjonsleder for etterforskning ved Sentrum politistasjon, i forbindelse med pressekonferansen.

Politiet sa også under pressekonferansen at Nilofer Naseri fikk tilbud om å flytte til krisesenter, men at hun takket nei.

Da Adresseavisen ba Fostervold utdype hvorfor hun hadde varslet spesialenheten, svarte hun dette:

- Noe annet ville ikke ha vært godt politiarbeid. Vi er kjent med at avdøde ble utsatt for trusler før drapshandlingen. Da er det viktig for oss å være etterrettelige og få undersøkt om vi har gjort en god nok jobb på et tidlig stadium av denne saken. Dette er en meget alvorlig sak.

Ikke avhørt

Også i sommer ble den nå siktede 27-åringen anmeldt. 29. juni fikk en patrulje melding om å kjøre til huset i Kuhaugen i Melhus. Etter oppdraget skrev politiet en anmeldelse mot mannen, kodet som legemsfornærmelse og trusler, har påtaleleder ved politidistriktet, Per Morten Brobakke opplyst til Adresseavisen tidligere.

Saken, som var etterforsket ved Melhus lensmannskontor, ble henlagt på bakgrunn av bevisets stilling og oversendt som sivil sak til konfliktrådsbehandling i september. Naseri ble avhørt av politiet, men det ble aldri hennes ektemann før henleggelsen.

- Det at han ikke ble avhørt er en av grunnene til at vi har oversendt denne saken til Spesialenheten for politisaker. Så får de vurdere om dette var kritikkverdig av politiet, sa Brobakke etter pressekonferansen.

LES OGSÅ - Barnet (2) var i leiligheten da drapet skjedde

Har ikke deltatt i etterforskningen

Politiet fant likevel vold- og trusselsaken fra juni så alvorlig at de utstyrte Naseri med voldsalarm i august.

Det lokale lensmannskontoret i Melhus har siden drapet ikke vært involvert i etterforskningen. Ifølge Fostervold skyldes det at drapet skjedde på kveldstid og mannskaper utenfra ble satt på saken. Siden er etterforskningen håndtert fra Sentrum politistasjon i Trondheim.

- Det var en naturlig videreføring. Vi vil være absolutt ryddig i forhold til at saken i forkant, som Melhus har håndtert, er oversendt spesialenheten. Dersom de etterforsket drapet ville det kunne sende miksede signaler, uttalte Fostervold i forrige uke.

Åsted: Nilofer Naseri (27) ble funnet drept i leiligheten sin i Melhus. Foto: OLE MARTIN WOLD