- Det er en tøff situasjon å stå i for de i politiet som jobbet med straffesakene fra før hun døde. Men det er en del av det å jobbe i politiet, og de blir ivaretatt. Det alvorligste her er at noen har blitt drept og et lite barn har mistet sin mor, sier konstituert politimester i Sør-Trøndelag, Marit Fostervold, til Adresseavisen.

Tirsdag besluttet Spesialenheten for politisaker at de vil etterforske politiets kontakt med Nilofer Naseri (27), før hun ble drept. Det var Fostervold selv som koblet inn spesialenheten.

- Nå er det opp til spesialenheten å vurdere om vi har vært ansvarlig nok før drapet fant sted. Om vi har gjort en god nok jobb, eller ikke. Det handler om å forstå betydningen av risikoen som ligger i den type trusler som Naseri anmeldte, sier Fostervold.

Manglet underskrift

Nilofer Naseri (27) anmeldte den drapssiktede mannen (27) for vold og trusler to ganger før hun døde. Den første anmeldelsen ble henlagt på bakgrunn av bevisets stilling og oversendt som sivil sak til konfliktrådsbehandling. Den siste anmeldelsen kom samme dag Naseri ble drept.

Anmeldelsen manglet kun underskriften fra avdøde, før politiet kunne gå videre med saken.

- Dette er en alvorlig sak. Innbyggerne i Sør-Trøndelag vil ha svar på om politiet her gjør en god jobb, derfor er det viktig at spesialenheten prioriterer denne saken og at vi får en avklaring så fort som mulig, sier Fostervold.

Hun understreker at ingen av dem som har vært involvert i anmeldelsene er mistenkt for å ha gjort noe straffbart i tjenesten per i dag.

- Etterforskningen kan få konsekvenser for ansatte i politiet, men det er det opp til spesialenheten å vurdere, sier hun.

Nytt risikoverktøy

Leder for Spesialenheten for politisaker i region Vest-Norge, Ellen Eikeseth Mjøs, sier målet er å bringe klarhet i hva politiet gjorde og ikke gjorde i forkant av drapet.

- Vi vil ha fokus på den trussel- og risikovurdering som ble gjort forut for drapet, og om instruksen som gjelder for denne typen saker ble fulgt, sier hun.

Fostervold forteller at politiet nylig har begynt å bruke et nytt risikoverktøy, «Sara», en sjekkliste som brukes til risikovurdering. Verktøyet skal være ferdig implementert i løpet av 2015, og bruken av det vil også være noe av det spesialenheten ser på i saken.

Det vil bli foretatt avhør i saken den nærmeste tiden. De vil bli gjort ved at etterforskere ved spesialenhetens etterforskningsavdeling Vest-Norge reiser til Sør-Trøndelag. Det er uklart hvor lang tid spesialenheten vil bruke på en avklaring.