På landsbasis fikk hele 24 810 personer påvist klamydia i fjor. I Oslo var det 4778 tilfeller og i Bergen 1429 påviste tilfeller med klamydia.

På tredjeplass finner vi Trondheim, hvor det i 2014 var 1181 trondhjemmere som fikk klamydia påvist. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.

- Det er et høyt tall. Men det er jevnt høyt, så det er egentlig ikke noe nytt, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

For mye kjærlighet uten beskyttelse sørget for gonoré-boom i januar

Mørketall

Hun synes ikke noe om at tallet er så høyt, og forteller at det også er ganske store mørketall når det kommer til kjønnssykdommer.

- Tallene gjenspeiler i stor grad hvem som velger å teste seg og ikke nødvendigvis den reelle fordelingen av klamydia i befolkningen, sier hun.

Sagvik legger til at det er svært mange menn som ikke tester seg, noe hun tror skyldes kulturforskjellen mellom jenter og gutter når det gjelder helseproblemer.

- Jenter er mer vant til å gå til lege eller helsesøster for andre plager, for eksempel for å få p-piller, sier hun.

Les også: Slik kan du teste deg for klamydia

- Bruk kondom

Hun oppfordrer imidlertid alle jenter og gutter til å teste seg ved partnerskifte eller ved mistanke om klamydiainfeksjon.

- Klamydia er verst for jentene. De risikerer barnløshet, graviditet utenfor livmoren og kroniske underlivssmerter. Guttene kan få nedsatt spermiekvalitet og leddplager. Jentene blir altså hardest rammet, mens guttene burde vært flinkere til å teste seg, sier Eli Sagvik.

Hun presiserer at det derfor er viktig å ta forhåndsregler for å unngå smitte.

- Bruk kondom. Det er det lureste man kan gjøre for å beskytte seg selv og sin seksualpartner mot klamydia, sier hun, og legger til:

- Selv om en ikke har symptomer, kan en likevel ha klamydia.

Alt som skal til for å teste seg er en urinprøve. Testing og behandling for klamydia er gratis.

Det er viktig å behandle infeksjonen så raskt som mulig om man får påvist klamydia.