I dag arrangeres den nasjonale refleksdagen rundt omkring i landet.

- Krysser du en gate eller går langs en vei i mørket, må du sørge for å bli sett. Det gjør du best ved å bruke refleks. Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent, sier distriksleder i Trygg Trafikk, Knut Ove Børseth, i en pressemelding.

Finn frem reflekser

Børseth og Adresseavisen laget i desember i fjor en video som illustrerer hvor vanskelig det er å se en fotgjenger når man går uten refleks. Se videoen i playervinduet øverst i artikkelen.

- Bruk ti minutter i kveld på å finne frem reflekser fra skuffer, skap og fjorårets yttertøy. Fest det på familiens jakker, vesker og sekker, oppfordrer Børseth.

Har laget egen refleks

Bakgrunnen for Refleksdagen er den nasjonale målsettingen om refleksbruk. Den sier at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder, og 60 prosent skal bruke refleks på landet innen 2018.

I fjor brukte 32 prosent av den voksne befolkningen refleks.

Hvert år produseres en egen refleks til den nasjonale refleksdagen. I år er det musikk- og kunstkollektivet Apparatjik som har designet refleksene.

Vil gjerne ha reflekspåbud

Kjører du i 50 kilometer i timen med nærlys, ser du en person uten refleks på 25 til 30 meters avstand. Det tilsvarer en reaksjonstid på to sekunder.

- Kjører du over 30 kilometer i timen og treffer en fotgjenger, vil det mest sannsynlig medføre alvorlig ulykke, sa Børseth til Adresseavisen i fjor.

Han ser gjerne at refleks blir påbudt. Det er innført i Finland. Dersom en person har refleks vil vedkommende være synlig på en avstand på 140 meter. Det gir en reaksjontid på ti sekunder.

- Denne «skal bare»-holdningen er et problem. «Jeg skal bare på butikken eller trening». Den må vi til livs, fastslo Børseth.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.