Opprullingen av overgrepsbildesakene startet etter at den siktede 48-åringen fra Fosen ble pågrepet og varetektsfengslet i april. Saken kom fra Kripos. Etterforskerne ransaket hos mannen og gjorde et stort beslag av overgrepsbilder og -filmer.

- Det dreier seg om over 400 000 bilder og over 5000 videoer, sier politiadvokat Marianne Høyer ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Les alt om overgrepsbilde-saken her.

ADRESSA PLUSS: 50-åring chattet om et barn som gråt under overgrep

ADRESSA PLUSS: Filmet overgrep mot 12-åring

- Har bidratt til etterforskningen

Beslaget er stort i norsk sammenheng, men ikke det største. I mars ble en mann (33) fra Stord dømt til to års fengsel i det som trolig er den største overgrepsbildesaken som er behandlet i rettsapparatet til nå. Mannen var i besittelse av minst 600 000 overgrepsbilder og 9000 filmer, går det frem av dommen fra Sunnhordland tingrett.

Politiet i Sør-Trøndelag karakteriserte tidlig Fosen-saken som den største overgrepsbildesaken de noen gang har hatt. Mannen har erkjent straffskyld og tirsdag møter 48-åringen i retten. Statsadvokat Per Morten Schjetne, som har vurdert siktelsen, opplyser at vilkårene er til stede for å gjennomføre saken som en såkalt tilståelsessak i tingretten. Saken går over en dag og det vil bli en viss bevisførsel i retten. Det var Fosna-Folket som omtalte rettssaken først.

Roy Hoøen, etterforskningsleder for saken, opplyser at den siktede har bidratt til etterforskningen.

- Han har bidratt til at vi har fått masse opplysninger i hans sak, samt at politiet har kunnet jobbe videre med andre saker, sier Hoøen.

Ni pågrepne i Sør-Trøndelag

Mannen er siktet for brudd på straffelovens 204a, som blant annet omhandler anskaffelse eller formidling av bilder og videoer av seksuelle overgrep mot barn. Strafferammen for forholdet er tre års fengsel.

Politiadvokat Jørgen Aunet, som skal aktorere saken, opplyser at noe av det straffbare materialet dokumenterer overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder.

- Mannen har også delt noen av bildene i forbindelse med chatting, forklarer politiadvokaten

Etter pågripelsen av 48-åringen i april, har politiet pågrepet og siktet åtte andre menn for lignende forhold i Trøndelag. Den siste som ble pågrepet - en fosning i 40-årene - sitter fortsatt i varetekt. Fengslingen utløper fredag, men politiet begjærer refengsling, opplyser Hoøen.

En stor gruppe ved politidistriktet jobber med overgrepsbildesaken. Hoøen opplyser at politiet regner med å ha etterforsket ferdig ytterlig fire-fem saker før jul.

Glad for at saken kommer i retten

Siktedes forsvarer, Tone Nilsen Skålevik, sier at mannen er glad for at saken endelig kommer opp i retten.

- Dette har han ventet lenge på. Det har vært klart fra starten at dette blir en tilståelsessak, og det var det han håpet på, sier Skålevik.

- Har han sagt noe om hvorfor han har lastet ned overgrepsbilder?

- Det vil jeg ikke kommentere. Han vil forklare seg i retten, sier forsvareren.