- Nulltoleranse mot seksuell trakassering betyr at kvinner må se at seksuell trakassering får konsekvenser. Det kan ikke bare være fine ord, men det må være en tydelig nulltoleranse fra arbeidsgiver. Det er viktig at ledelsen tar disse sakene på dypeste alvor, sier likestilling- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Adresseavisen skrev tidligere i uken om lederen i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) som ble anmeldt for å ha utført en seksuell handling mot to kvinner uten samtykke. Ørstavik understreker at hun ikke kan kommentere saken i TBRT fordi den er under politietterforskning og kommenterer derfor på generelt grunnlag.

- Får store konsekvenser

100 000 norske kvinner utsettes for seksuell trakassering i måneden, skrev Adresseavisen lørdag.

- Seksuell trakassering får store konsekvenser for dem som rammes. For unge kvinner som opplever dette kan det være et brutalt møte med arbeidslivet. Seksuell trakassering er forbudt, men det er ofte vanskelig å dokumentere. Mange kvinner som henvender seg til oss er i en fortvilt situasjon, sier Ørstavik.

Kan hindre rekruttering

Ørstavik sier på generelt grunnlag at det krever forebyggende arbeid i mannsdominerte yrker for å unngå problemet.

- Mye må gjøres innen mannsdominerte yrker for å unngå seksuell trakassering. Det må et system og planer på plass for å hindre en kultur der trakassering er akseptert. Vi vet fra forskning at det må prioriteres høyt fra ledelsen for å unngås, sier hun.

Hun mener at det er spesielt viktig for rekrutteringen av kvinner til mannsdominerte yrker at trakassering tas på alvor.

- Arbeidsplasser må ha en konkret plan for hvordan man skal håndtere seksuell trakassering. Det er viktig at mannsdominerte yrker, som brannvesenet og Forsvaret, ikke får et rykte for å ikke ta trakassering alvorlig nok. Det kan hindre rekruttering av kvinner til disse yrkene, sier Ørstavik.

- Ikke finn deg i det

Hun oppfordrer alle kvinner som er utsatt for trakassering om å si fra.

- Ikke finn deg i det. Det er utrolig viktig å si fra. Gå til fagforeningen og eventuelt ta kontakt med oss for å få råd. Det er ikke kvinnens skyld at hun blir utsatt for dette. Det er forbudt etter norsk lov, sier likestillingsombudet.

Ørstavik påpeker at det er et krav til alle arbeidsgivere med en plan for hvordan man skal forebygge trakassering.

- Man må ha en plan for hva man skal gjøre hvis dette skjer og for hvordan det skal forebygges. Man må snakke om problemet og gi ledere ansvaret for å varsle eller stoppe det. Det er systematisk og langsiktig arbeid som skal til, sier hun.