Mens skeptikerne i Nord-Trøndelag, med Senterpartiet og fagorganisasjoner i spissen, er i ferd med å mobilisere massene og krever folkeavstemning om sammenslåingen, ser det ut til at fylkesordfører Tore O. Sandvik får en mye enklere vei å gå.

- Jeg respekterer at noen vil ha folkeavstemning, men jeg er uenig i at det er mer representativt enn en grundig høring og innbyggerundersøkelse, innledet fylkesordfører Tore. O Sandvik under onsdagens fylkesting.

Les også: Starter folkeaksjonen Ja til folkeavstemning

Byene blir større

Fylkesordføreren mener et felles Trøndelag vil ha stor slagkraft i fremtiden.

- Vi ønsker større slagkraft og mener et felles Trøndelag vil bety noe i den store sammenhengen. Det nye sammenslåtte fylket vil bli nest størst i landet i geografisk utstrekning. Skal vi få flere oppgaver må vi slå oss sammen. Tannhelsen er tatt fra oss, og det neste kan bli skole og kollektivtrafikken. Oslo kommer til å vokse med 300 000 de neste årene og Trondheim med 50 000. Frem til 2050 vil Trondheim vokse like mye som hele Nord-Trøndelag til sammen. Nord-Trøndelag vil få store økonomiske utfordringer i fremtiden og vil bli utfordret på at folk flytter og at byen vokser og får større muskler.

- Intensjonsavtalen er god fordi den kan kritiseres fra begge sider. I Trondheim er det noen som mener at det er gitt for mye til Steinkjer og omvendt. Steinkjer er en dyktig administrasjonsby. Men det er feil i forhold til resten av regionen å si at alt skal ligge i Steinkjer. Det er feil vei å gå og tømme Trondheim for regional makt, sa Sandvik.

- Jeg er redd for at vi får en situasjon hvor prosessen stopper. Jeg tror det medfører at Ap lar fylkene fare. Vi har en kjempemulighet nå.

Senterpartiets representant Liv Darell er i motsetning til sine partikolleger i nord, veldig positiv til planene. Hun roste fylkesordførerens engasjement og mente Trøndelagsutredningen var et godt dokument.

- Dette er drømmen, en region med livskraft. Det skal gi oss mulighet til å fremme Trøndelag som en attraktiv region med betydning både nasjonalt og internasjonalt.

Les også: Stortinget kan si ja i juni

Frykt heller Oslo-regionen

Torhild Aarbergsbotten (H) spurte om ikke Sps representant kunne avlegge partikollega Tomas Iver Hallen i Nord-Trøndelag et besøk.

- Jeg er veldig glad for at vi skal lytte til folket, men det bør ikke gjøres gjennom en folkeavstemning. Jeg appellerer til hjertet og lar regnestykket ligge. Vi må se dette i et større perspektiv og ha i tankene at dette skal bli et sterkere kraftsentrum i Midt-Norge. Steinkjer må heller frykte Oslo-regionen enn et samlet Trøndelag, mente Aarbergsbotten.

Høyres Guro Angell Gimse var glad for at alle i fylkestinget var såpass enige, men understreker at hun også skjønte skeptikerne i Nord-Trøndelag.

- Dette dreier seg om følelser og identitet og jeg respekterer de som er skeptiske til sammenslåingen. Dette dreier seg ikke om Trondheim eller Steinkjer, men om hele regionen, sa hun.

Les også: To verdenssyn på Trøndelag

Kan bli vedtatt i juni

Stortinget kan allerede i vårsesjonen 2016 beslutte å slå sammen Trøndelagsfylkene dersom begge fylkestingene sier ja til å søke i april-møtene.

- Statsråden har signalisert at det ikke er umulig å få saken vedtatt før Stortinget tar ferie, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Det har stormet voldsomt rundt spørsmålet om et Stor-Trøndelag.

Samfunnsviter og lektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT), Espen Leirset, mener forskjellene i støynivå skyldes identitet, penger og mediemakt.

- Det har dannet seg en oppfatning av at man må ha folkeavstemning fordi dette ikke har vært tema i valgkampen. Jeg mener velgerne var fullstendig klar over hvem som var for og hvem som var mot. At Aps fylkesråd Anne Marit Mevassvik var for en sammenslåing kan knapt komme som en overraskelse, mener Leirset.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik.