De siste dagene har det vært svært mange branner og branntilløp i Trondheim og Trøndelag.

Natt til søndag brant et hus ned til grunnen på Otterøya i Namsos. Den sterke vinden sendte gnistregnet flere hundre meter, og brannmannskapene fryktet et lignende scenario som i Flatanger for to år siden der flammene ødela flere titalls bygninger.

Nyttårsaften fikk brannvesenet melding om flere titalls små branner. Siden har det vært full overtenning av et hus i Selbu og i Surnadal, natt til lørdag var det røykutvikling og branntilløp i Frimurerlogen i Trondheim sentrum og søndag kveld jobbet brannmannskaper for å få kontroll over brannen i et bolighus i Markabygda i Levanger.

- Sjekk pipa ordentlig

Fremover er det meldt kaldt og tørt vær. Det gir større fare for både gressbrann og pipebrann, sier brannmester Jostein Tangen ved Sør-Trøndelag brann- og redningstjeneste.

- Når det kommer kaldt vær, fyrer folk mer og det er større fare for pipebrann. Da er det viktig å sjekke pipa ordentlig, når den sist ble feid, sier Tangen.

Brannvesenet anbefaler å feie pipa hvert fjerde år. Så lenge det er gjort, skal alt være i orden, sier Tangen.

Når man ferdes ute i naturen er det ellers generell fornuft som gjelder, mener brannmesteren.

Skummelt med bål i skogen

- Å fyre opp bål i skogen og nær kratt kan være skummelt. Hvis man skal gjøre det, må man i hvert fall sørge for å ha tilstrekkelig med vann tilgjengelig, sier han.

Det tørre været nyttårsaften førte til at det kommunale fyrverkeriet i Trondheim ble avlyst. Samtidig oppfordret brannvesenet folk på det sterkeste til å la fyrverkeriet bli liggende.

De som fortsatt har fyrverkeri liggende etter nyttårsaften, bør levere det tilbake til utsalget der de kjøpte det.

- Det anbefales i hvert fall ikke å sende det opp nå når det er så tørt i været, sier Tangen.

Rekordfå døde i brann i 2015

Til tross for alle brannene i starten på det nye året, mistet bare 35 mennesker livet i brann i Norge i 2015. Det er det laveste antallet siden 1961, og en del av en nedadgående trend de siste 30 årene.

I 2014 døde 54 personer i branner. Siden 1979 har det i gjennomsnitt omkommet 64 personer årlig.

- Den viktigste årsaken til nedgangen er at vi har fått mye strengere regler og krav knyttet til brannsikkerhet. En annen årsak er at flere instanser har drevet med mye viktig forebyggende arbeid i mange år, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Fortsatt skyldes nærmere 40 prosent av brannene elektrisitet. Den største enkeltårsaken ertørrkoking av kjeler. Ytterligere 20 prosent av brannene skyldes feil på det elektriske anlegget.