28 registrerte branner i bolig, gress og lyng er registrert hos 110-sentralene de siste to uker i Trøndelag. Flesteparten av disse i forbindelse med nyttårsfeiring, og uforsiktig bruk av ild utendørs i det kalde og tørre været.

Skal vi tro varslene blir det ingen endring i været med det første, og dermed har 16 trønderske kommuner nå gitt forbud mot bruk av ild utendørs. Forbudet er gitt med bakgrunn i stor brannfare grunnet uvanlig tørre forhold i skog og annen utmark, samt ugunstige vindforhold.

- Bruk elektriske lys

Brannsjef Arild Karlsen i Gauldal Brann og Redningstjeneste påpeker at forbud mot bruk av bar ild utendørs også gjelder stearinlys tent på kirkegårder.

- Basert på erfaring fra 2014, da det var tilsvarende forbud, er kirkegårdene en spesiell risiko. Brannvesenet gjorde daglige kontrollrunder og fant nesten daglig stearinlys som var tent på nytt siden dagen før. Når det er gitt forbud så er det heller ikke tillatt med stearinlys i lykter på kirkegårder. Vi anbefaler at elektriske lys brukes i stedet. Disse er jo nå så naturtro at de er fullgode som alternativ, sier Karlsen i en pressemelding.

Det påpekes at overtredelser blir anmeldt og kan medføre straffeansvar etter lovens § 42 (bøter og med fengsel inntil 3 måneder).

16 kommuner

I februar for to år siden brøt det ut omfattende skog- og lyngbranner i Flatanger og Frøya. Nå ser brannsjef i Stjørdal brann- og redningstjeneste, Bjørn Rønning, store likheter med været den gang.

- Kald trekk fra øst og lite nedbør fører til tørke. Været nærmer seg det vi hadde vinteren 2014 da det brøt store branner i Flatanger og Frøya, sier Rønning.

Stjørdal er en av 16 kommuner i Trøndelag hvor det er innført bålforbud. De andre 15 er Namsos, Fosen, Trondheim, Malvik, Klæbu, Rissa, Leksvik, Rennebu, Oppdal, Midtre Gauldal, Melhus, Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan kommuner.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.