Den siktede fosningen la kortene på bordet i en tilståelsessak i Fosen tingrett på torsdag. I dag fikk han dommen forkynt på sitt nærmeste lensmannskontor klokken 12.00.

48-åringen er dømt til fengsel i ett år og seks måneder, opplyser hans forsvarer Tone Nilsen Skålevik til Adresseavisen. Det var Fosna-Folket som omtalte dommen først.

- Han kommer ikke til å anke dommen, sier Skålevik til Adresseavisen.

«Bidratt til å skape en langvarig krenkelse»

«Nedlasting og deling av bilder og filmer som viser overgrep mot barn, bidrar til etterspørsel av slike bilder, og vil i ytterste konsekvens bidra til nye grove overgrep mot barn», heter det i dommen.

Sorenskriver Marit Holand i Fosen tingrett, skriver videre at siktede gjennom sin distribusjon av overgrepsmateriale har «bidratt til å skape en langvarig krenkelse overfor de berørte barna», fordi bildene og videoene må regnes som tilgjengeliggjort for evig tid.

At siktede fra første stund etter pågripelsen i april i fjor erkjente forholdet, er et formildende moment i straffutmålingen. «Han har bidratt aktivt til oppklaring, ikke bare av egen sak, men har også bidratt når det gjelder identiteten til andre involverte», skriver sorenskriveren, og legger til 48-åringen også på eget initiativ kontaktet politiet for gjennomgang av sin jobb-pc.

Ikke besluttet om det blir anke

Beslaget gjort hos 48-åringen er stort i norsk sammenheng, men ikke det største. I mars i fjor ble en mann (34) fra Stord dømt til to års fengsel i det som trolig er den største overgrepsbildesaken som er behandlet i rettsapparatet til nå. Mannen var i besittelse av minst 600 000 overgrepsbilder og 9000 filmer, går det frem av dommen fra Sunnhordland tingrett. Mannen anket og Gulating lagmannsrett ga mannen en mildere dom i august - ett år og åtte måneders fengsel.

Forsvarer Skålevik viste i sin prosedyre i retten til denne dommen, og mente at rett straff for klienten burde ligge rundt ett år og tre måneders fengsel.

Aktor Jørgen Aunet tok utgangspunkt i maksimumsstraffen på tre års fengsel da han la frem sitt straffeforslag i retten. Han endte med en påstand på to år og tre måneders fengsel da rabatten for siktedes tilståelse var trukket i fra.

Fosen tingrett er ikke enig i dette, og mener at det riktige utgangspunktet for straffutmålingen er dommen fra Gulating, som sorenskriveren kaller sammenlignbar med saken mot 48-åringen.

- Jeg skal nå gå gjennom dommen, så blir det opp til statsadvokaten om den skal ankes eller ikke, sier Aunet til Adresseavisen.

Les flere saker om overgrepsbildesaken her

- Ikke en preferanse

Saken mot 48-åringen er trolig den største overgrepsbildesaken som har vært ført for retten i Trøndelag noensinne. Fosningen var siktet for brudd på den gamle straffelovens 204a for å ha lastet ned, oppbevart og delt barneovergrepsmateriale. 402 287 overgrepsbilder og 3606 videoer som dokumenterer overgrep er det han dømmes for å ha vært i besittelse av.

- Dette er ikke en preferanse jeg har i det virkelige liv, sa fosningen da han vitnet.

- De bildene du selv omtaler som de verste, viser spedbarn. Små unger. Unge barn i skolealder. Bildene viser faktiske overgrep. Hva tenker du om det i dag, spurte sorenskriver Marit Holand i retten.

- Jeg er helt forferdet over hvordan jeg klarte å komme inne i den verdenen der. Etter å ha sluppet ut fra varetekt gikk jeg til psykolog, forklarte mannen og la til:

- Det foregår over tid, du visker ut grenser. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå. Jeg har problemer med det selv også.

- Flyttet grenser

Mannen begynte å samle på overgrepsmateriale etter at han fikk internett, forklarte han i retten. Han drev med aktiviteten i nærmere ti år.

- Det startet etter at jeg fikk internett og begynte å lete etter porno – for å kalle dét det. Så hadde jeg en hang til yngre, kom inn på en sti og kom i kontakt med andre personer som presenterte meg for bilder av barn som var enda yngre. Selv om jeg ikke hadde sansen, ble det over tid til at de utviklet seg til å bli yngre og yngre. Selv om jeg visste det var ulovlig, flyttet jeg grenser ubemerket, sa siktede.

48-åringen var inne på ulike forum på nettet hvor man kunne laste ned og dele bilder. Der ble også bildene diskutert. Han drev med chatting - stort sett hver dag. Den siktede fortalte også at jo mer han bidro med overgrepsmateriale, jo større sjanse var det for at han fikk nye bilder fra andre.

- Det ble en egen virtuell verden. En boble, sa fosningen.

Oppdaget av svenske

48-åringen var den første som ble pågrepet i den omfattende overgrepsbildesaken i Sør-Trøndelag, hvor minst 19 personer i Norge har vært siktet. Opprullingen av sakskomplekset startet etter at 48-åringen ble pågrepet og varetektsfengslet i april i fjor. Det var en sivil svensk person som hadde blitt oppmerksom på fosningens aktivitet på nettet. Han varslet om dette til Kripos, som verifiserte opplysningene og kontaktet politiet i Sør-Trøndelag - som slo til mot mannen, kom det frem i retten.

48-åringen fortalte i retten at det var en lettelse å bli tatt.

- Jeg havnet i en boble, hadde venner på nettet. Ubevisst er det slik at man føler forpliktelser for venner. Man kan sammenligne dette med et narkomiljø. Man trekker mot de man kjenner. Det var godt å sette kroken på døren for min del, sa siktede.