- Hvis noen kommer med trusler mot en skole, må de forstå at det blir tatt alvorlig, og at det kan få store konsekvenser, sier hun.

Flere tusen elever ved skoler i Mosjøen og Mo i Rana ble onsdag evakuert etter at det på mobilappen Jodel ble fremsatt trusler mot skolene. En 15-åring innrømmer å stå bak truslene, og han er nå siktet.

Vollen sitter i Ungdommens bystyre i Trondheim, studerer på barnevernsutdanningen ved NTNU og er selv en aktiv bruker av appen Jodel. Det har hun vært en drøy måned.

- Akkurat nå er dette det jeg bruker mest tid på av sosiale medier. Jeg synes det er artig å lese det som folk legger ut, sier Vollen.

Lærerhets

Men hun har også registrert en god del meldinger som ikke er like morsomme:

- Etter hvert som flere i videregående og i ungdomsskolen har begynt å bruke appen, har det blitt mer uthenging av lærere der. Det meste er anonymt, men ut fra beskrivelsene skjønner du ofte hvem det handler om. Når du vet at meldingen er sendt ut innenfor fem kilometer fra der du er, vil det gjerne dreie seg om en lærer på din egen skole, sier Vollen.

Appen Jodel gir deg nemlig meldinger eller jodel fra nærområdet, enten innenfor en radius på fem kilometer eller ti kilometer. Men meldingene er anonyme.

Spre glede

Eskil Gaasø Indrestrand går andre året på KVT på Tiller, og sitter også i Ungdommens bystyre. Han har brukt appen en måneds tid.

- Det er absolutt et miljø for dette på Tiller, sier han som synes Jodel er underholdende.

- Når jeg legger ut en jodel, så er det for å gi folk et lysglimt eller en latter. Jeg tenker at Jodel er til for å spre glede. Hvis noen sender ut meldinger med feil hensikt, så reagerer jeg veldig. Men min opplevelse av Jodel er at det er ingen eller svært lite mobbing der, sier han.

Han påpeker også at en kan reagere på dårlige meldinger:

- Du kan gi «downvote», og hvis mange nok reagerer vil det forsvinne. Slik kan vi ta aktivt grep når det foregår noe vi ikke liker, sier han.

Redd for hva som kan komme

Margrete Fossum sier at hun er på appen Jodel «hele tiden».

- Jeg er blitt veldig glad i denne appen. Det er mange studenter som bruker den, og jeg synes det er underholdende å lese deres betraktninger. Jeg bor selv på hybel, og kjenner meg veldig igjen, sier hun.

Hun sitter også i Ungdommens bystyre, og går andre året på Charlottenlund videregående. Der er det foreløpig ikke så mange som bruker appen.

- Det jeg liker så godt her i Trondheim, er at det er så mange fine meldinger. Jeg har aldri sett at folk er blitt uthengt. Men jeg er redd for hva som kan komme. Siden det er anonymt, kan det være lett å legge ut ekle ting her, sier hun.

Sprer rykter i Oppdal

Hun er selv fra Oppdal, og har registrert at de har hatt en oppvaskrunde rundt Jodel. I Oppdal er appen nemlig blitt brukt til å henge ut enkeltpersoner med fullt navn, skriver Opdalingen.

-Folk kaller hverandre hore og sprer rykter. Selv om jeg tåler det, er det mange som ikke gjør det. Man må huske på at alt som legges ut blir offentlig, sier Knut Røe til Opdalingen. Han er en av dem som er blitt hengt ut på appen.

Ledelsen ved Oppdal videregående skole reagerer på det som foregår på appen.

- Dette er selvfølgelig ikke greit, sier rektor Torkild Svorkmo Lundberg til Opdalingen. Han har nå lastet opp appen selv for å følge med på hva som foregår der.