Det sier Geir Vinsand i NIVI Analyse. Han har bakgrunn som ressursøkonom fra Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, og et av hans viktigste arbeidsområder er kommunestruktur og interkommunalt samarbeid

- Jeg finner ikke et eneste eksempel på en ny, spennende kommunedannelse i hele Trøndelag. Det er veldig overraskende fordi dette er det sterkeste kommune-Norge jeg kjenner, og at det er andre deler av Norge som driver og utvikler de nye og spennende kommunemodellene.

Fullstendig avsporing

Vinsand er en av foredragsholderne på Fylkesmannens konferanse om kommunereformen, hvor over 200 formannskapsmedlemmer fra hele Sør-Trøndelag deltar.

Vinsand mener det sterke fokuset på fylkesammeslåingen er en fullstendig avsporing.

- Hva skal vi gjøre på Østlandet hvis Trøndelag rigger seg opp med en svært region med nye oppgaver og ny makt. Vi må få en ny fylkeskommune, men jeg ville ha satset på en desentralisering av oppgaver og forankring av den nye fylkeskommunen sterkere i kommunene. Det blir ingen vitalisering når folk i Namdalen skal stemme på et region-ting med sete i Trondheim. Jeg kan ikke forstå at nordtrønderne er tjent med, mener Vinsand.

Kommunene må ta hovedansvaret

Vinsand er også overrasket over at det ikke legges frem noen evaluering av fylkeskommunen.

- Det er ikke ett ord på denne konferansen om erfaringene med Sør-Trøndelag fylkeskommune. Nå må kommunene våkne og ta initiativ. De må fortelle kommunalministeren at de ønsker hovedansvaret for samfunnsutviklingen. Hovedansvaret for samfunnsutvikling på Fosen skal ligge på Fosen og ikke i region Trøndelag.

Geir Vinsand mener debatten om fylkessammenslåing tar fokuset vekk fra kommunene. - Det er en tragedie, sier han.