- Det skal bli godt å komme i gang!

Ralph Johannesen er klar, der han står side med Robert Sørlie på den offisielle åpningen av Femundløpet. En tettpakket og godt kledd forsamling møtte torsdag kveld til åpningsseremonien i Nilsenparken i Røros. Den markerte starten på Femundløpet, det 27. i rekken.

Johannessen og Sørlie er begge blant favorittene når startskuddet for løpet går i morgen.

- Målet er å slå den andre?

- Ja, alltid, kommer det raskt fra en blid Robert Sørlie.

«Kongen av Femundløpet» har deltatt på samtlige Femundløp, og vunnet elleve av dem. Johannessen har sikret seieren to ganger.

Men om de konkurrerer om å stå øverst på pallen, er det god stemning før start. Robert Sørlie fisker opp mobilen og sikrer seg et bilde av dem sammen til sin Facebook-profil.

- Du så mest sliten ut, erter Sørlie når han ser på bildet.

- Sliten før løpet, fleiper Johannessen tilbake.

- Ja, det er på tide at ungdommen tar over, sier Sørlie, før de går inn til pizzabuffet med resten av hundekjørerne.

135 hundekjørere

Fredag formiddag braker det løs når 135 hundekjørere i ulike klasser dundrer avgårde fra Kjerkgata i Røros. Løypa kan by på tøffe natur- klimaforhold, med snøstormer og temperatur som kan krype ned i minus 40.

- Det ligger mye slit foran dere, men jeg er helt sikker på at det blir godt når dere kan skimte spiret på Bergstaden Ziir, sa ordfører Hans Vintervold, og siktet til at målgangen for siste gang i år er på Røros. Både han og flere i Bergstaden reagerte på denne ukas nyhet om at målgangen flyttes til Lillehammer fra neste år. Da han ønsket publikum velkommen, la ordføreren til:

- Også er det ekstra hyggelig å vite at dere skal være en stund.

Ekstremt krevende

Rundt 650 frivillige i fjellregionen har lagt ned tusenvis av timer i forbindelse med arrangementet. Under åpningen fikk deltakerne utdelt startnummer på scenen. Inger Marie Haaland har vunnet Finnmarksløpet to ganger, og sikret seg en andreplass under et tidligere Femundsløp. I femten år har Vågå-kvinnen deltatt i ulike løp.

- Dette er en fin treningsøkt før Finnmarksløpet, sier hun om de 35 milene som venter.

Haaland er ikke i tvil om hva motivasjonen er:

- Det er et fantastisk samspill mellom hund og hundekjører, det å sette seg et langsiktig mål og oppnå det. Alle vi som driver med hundekjøring er genuint opptatt av friluftsliv og natur. Det er fysisk og psykisk krevende på mange plan, sier hun.

Inger Marie Haaland har vunnet Finnmarkløpet to ganger tidligere. Fredag stiller hun til start på Femundløpet. Foto: Mari Vold
Kristine Torgersen (fra venstre), Siri Hubred og Synne Sandersen fra Valdres folkehøgskole går hundekjøringslinja, og skal være i Røros i en uke. Foto: Mari Vold