Mandag starter rettssaken mot den drapstiltalte 28-åringen i Sør-Trøndelag tingrett. Da Adresseavisen intervjuet statsadvokat Unni Sandøy i forbindelse med at drapstiltalen ble forkynt for mannen i januar, opplyste hun at tiltalte i avhør ikke hadde erkjent straffskyld.

28-åringens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen, opplyser at klienten nå erkjenner straffskyld for forsettlig drap.

- Dette betyr ikke at han har endret oppfatning om hva som skjedde. Han har hele tiden tatt ansvar. Dette var på ingen måte ønsket, villet eller planlagt av ham. Min klient er dypt ulykkelig for det som skjedde, men det har tatt tid for ham å ta inn over seg det grufulle, sier Pedersen, og legger til:

- Det er viktig å få frem at dette ikke har noe med æresdrap eller planlegging å gjøre. Det er en fortvilet situasjon som har vært under utvikling, sier forsvareren.

- Ikke en planlagt handling

Statsadvokat Sandøy, som skal aktorere straffesaken, opplyser at påtalemyndigheten mener at det ikke lå noe planlegging bak drapet på Nilofer Naseri.

- Vi legger til grunn at det var en forsettlig handling - ikke en overlagt, sier Sandøy.

Det var 28. september i fjor at Nilofer Naseri ble funnet drept i sin leilighet i Melhus kommune. Den afghanske ektemannen ble pågrepet samme kveld og har siden sittet i varetekt.

Fredag 25. september i fjor - tre dager før drapet - oppsøkte Naseri selv Melhus lensmannskontor for å anmelde sin ektemann, som hun ikke bodde sammen med og ville skilles fra. De hadde vært gift i vel seks år, og hadde et barn sammen. Anmeldelsen ble ikke fullført denne dagen. Derfor møtte fornærmede opp på lensmannskontoret på nytt den påfølgende mandagen, har politiet opplyst.

- Hun anmeldte mannen for trusler. Det gikk konkret på at han var motvillig til å skille seg fra henne, og hun var usikker på hva han var i stand til å gjøre med henne, sa Anders Sunde-Eidem, seksjonsleder for etterforskning ved daværende Sør-Trøndelag politidistrikt rett etter drapet. Naseris anmeldelse ble inngitt samme dag som hun ble drept.

Nekter for drapstrusler

28-åringen er, i tillegg til drapet, også tiltalt for drapstruslene som Nilofer Naseri anmeldte ham for. Ifølge gjerningsbeskrivelsen var det snakk om gjentatte drapstrusler mot ektefellen.

- Vi oppfatter at truslene kommer som en reaksjon på familiesituasjonen og at hun ønsket å avslutte ekteskapet, sier statsadvokat Sandøy.

Forsvarer Bergøy Pedersen opplyser at klienten ikke erkjenner straffskyld for disse truslene.

Spesialenheten for politisaker etterforsker fortsatt Melhus-politiets kontakt med Naseri i forkant av drapet.

Det er satt av fem dager til straffesaken i retten.

Tiltalt: Her fraktes avdøde Nilofer Naseris nå drapstiltalte ektemann (i midten) fra Trondheim fengsel til politihuset i fjor høst, i forbindelse med et avhør. I neste uke må møter som tiltalt i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Glen Musk, Adresseavisen
Avdøde: Nilofer Naseri (27) ble drept 28. september i fjor. Nå er ektemannen tiltalt og møter i retten på mandag. Foto: PRIVAT