- Ja

Sa den drapstiltalte 28-åringen da tingrettsdommer Frode Hansen spurte om han erkjente straffskyld for drap.

Mannen er tiltalt for forsettlig drap på sin ektefelle Nilofer Naseri (27). Ifølge gjerningsbeskrivelsen kvalte og knivstakk han ektefellen i leiligheten deres på Melhus i fjor høst.

Mannen er også tiltalt for å ha kommet med drapstruslet mot ektefellen. Dette punktet erkjente han ikke straffskyld for i retten.

Sterke følelser i retten

I rettssal 206 i Trondheim tinghus er moren og faren, samt to søsken av Nilofer på plass for å følge straffesaken. Den tiltalte entret salen fem minutter før retten ble satt, da begynte moren til Nilofer Naseri å gråte.

Det var mandag 28. september i fjor at 27-åringen ble funnet drept i sin leilighet i Melhus kommune. Den afghanske ektemannen ble pågrepet samme kveld, og har siden sittet i varetekt.

Paret hadde vært gift i vel seks år og hadde et lite barn sammen. En stund før drapet skjedde, hadde 28-åringen flyttet ut av boligen. Han delte en leilighet sammen med noen andre i Naseris nabolag, og hadde daglig kontakt med barnet.

Kranglet i leiligheten

Politiet har tidligere opplyst at den drapstiltalte i avhør har forklart at det oppsto en krangel om en regning, som førte til voldsutøvelsen. Etter det Adresseavisen erfarer handlet krangelen om en barnehageregning og en ny flatskjerm-tv.

- Det er ikke krangelen om regningen som utløser dette. Det blir en tabloidisert versjon av det som skjedde, sa den drapstiltaltes forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen til Adresseavisen før helgen.

- Hva utløser drapet?

- Det skal min klient redegjøre for i retten på mandag morgen, fortsatte forsvareren.

Han la til:

- Dette var på ingen måte ønsket, villet eller planlagt av ham. Min klient er dypt ulykkelig for det som skjedde, men det har tatt tid for ham å ta inn over seg det grufulle. Det er viktig å få frem at dette ikke har noe med æresdrap eller planlegging å gjøre. Det er en fortvilet situasjon som har vært under utvikling, sa Bergøy Pedersen.

Anmeldte ektemannen

Statsadvokat Sandøy har følgende svar på spørsmålet om påtalemyndigheten har funnet et eventuelt motiv for handlingen:

- Vi legger til grunn at det ikke ligger planlegging bak. At det var en forsettlig handling - ikke en overlagt, sier Sandøy, som aktorerer straffesaken.

Fredag 25. september i fjor - tre dager før drapet - oppsøkte Naseri selv Melhus lensmannskontor for å anmelde sin ektemann for drapstrusler. Anmeldelsen ble ikke fullført denne dagen. Derfor møtte fornærmede opp på lensmannskontoret på nytt den påfølgende mandagen, har politiet opplyst.

28-åringen er, i tillegg til drapet, også tiltalt for drapstruslene som Nilofer Naseri anmeldte ham for. Ifølge gjerningsbeskrivelsen var det snakk om gjentatte drapstrusler mot ektefellen.

- Vi oppfatter at truslene kommer som en reaksjon på familiesituasjonen og at hun ønsket å avslutte ekteskapet, sier statsadvokat Sandøy.

Spesialenheten etterforsker

Den drapstiltalte 28-åringen ble i fjor sommer anmeldt for vold og trusler mot ektefellen. Politiet henla imidlertid saken på bakgrunn av bevisets stilling og oversendte den som sivil sak til konfliktrådsbehandling. 28-åringen ble ikke avhørt. Det var politiet selv som anmeldte mannen etter en utrykning til Naseris bolig på Melhus. På bakgrunn av begge disse sakene besluttet Spesialenheten for politisaker å etterforske Melhus-politiets kontakt med Naseri i forkant av drapet. Etterforskningen pågår fortsatt, opplyser leder Ellen Eikeseth Mjøs for Spesialenheten i region Vest-Norge.

Krever erstatning

Advokat Sigrun Dybvad er bistandsadvokaten til barnet og foreldrene til Nilofer Naseri. Hun opplyser at barnet er godt ivaretatt av nære slektninger. I retten vil hun reise krav om oppreisningserstatning på vegne av de etterlatte. For foreldrene vil det bli nedlagt påstand om 200 000 kroner til hver, som er normen på erstatning for etterlatte i drapssaker. For barnet kreves det mer - 250 000 kroner.

- At far har drept mor er en tilleggsbelastning. Derfor er kravet større, forklarer bistandsadvokaten.

Det er satt av fem dager til straffesaken i retten.

Avdøde: Nilofer Naseri (27) ble drept 28. september i fjor. Ektemannen erkjenner nå straffskyld for forsettlig drap. Foto: PRIVAT