I dag tre av drapssaken i Sør-Trøndelag tingrett, er det familien til avdøde som vitner.

Storebroren til Nilofer Naseri fikk på ettermiddagen 28. september i fjor en telefonsamtale fra den drapstiltalte 28-åringen.

- Jeg satt og skulle aktivere nettbanken da telefonen ringte, sa storebroren i retten.

Det var den tiltalte afghaneren som ringte, og han ga følgende beskjed, ifølge Nilofer Naseris bror:

- Han sa at jeg måtte ringe en ambulanse. Jeg spurte ham hvorfor. Han sa da at han hadde slått Nilofer. Jeg fikk panikk og jeg sprang ut, sa 32-åringen.

Knuste verandadør

Han tok med seg to av sine brødre bort til boligen på Kuhaugen i Melhus. Der var ytterdøren låst. De ringte på, men ingen åpnet. Gjennom et vindu så de søsteren ligge livløs. De knuste da verandadøren og tok seg inn leiligheten, hvor storebroren startet hjerte-lunge-redning. Han ringte også både 113 samt forsøkte å få varslet politiet. Denne nødsamtalen er tidligere avspilt i retten.

Etter hvert kom også moren til Nilofer Naseri og nok en bror (26) til leiligheten, etter å ha fått beskjed om at noe hadde skjedd. 26-åringen var den første som forklarte seg i Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

Han hadde vært på besøk hos søsteren og barnet hennes tidligere denne septemberkvelden. Påtalemyndigheten mener at drapet skjedde ca. klokken 20.00. En liten time før dette forlot broren leiligheten etter å ha hjulpet søsteren å montere en ny flatskjerm-tv.

Tidligere på ettermiddagen hadde han vært med søsteren sin og kjøpt denne tv-en på Tillertorget. Flatskjermen har tidligere har vært et tema i retten da tiltalte forklarte seg.

- Nilofer betalte den selv, siden tv-en skulle registreres i hennes eget navn. Hun skulle få pengene av meg senere og kostet ca. 5500. Det var ment som en gave fra meg, sa broren. Også moren deres var til stede i Nilofers leilighet da monteringen av tv-en skjedde. I dette tidsrommet kom også den nå tiltalte ektemannen til Nilofer Naseri og hentet barnet deres, for å ha samvær med ungen. Det var da han kom tilbake med barnet at drapet skjedde og den tiltalte dro av gårde med barnet.

- Alle var bekymret for ungen, og at han skulle skade barnet, sa 26-åringen.

- Endret seg da han var i Afghanistan

Begge brødrene forklarte i retten at forholdet mellom Nilofer Naseri og ektemannen var godt i starten, men at tiltalte etter hvert endret seg og ble kontrollerende overfor søsteren. De mente også at han ikke var særlig interessert i å integrere seg i Norge. Det var mye krangel mellom Nilofer Naseri og ektemannen.

- Du sier at tiltalte endret seg. Når? ville statsadvokat Unni Sandøy vite.

- Når han var i Afghanistan. Hver gang han kom tilbake, var han en annen person, sa 26-åringen, og fortsatte:

- Han tenkte bare på penger. Han tenkte på sønnen sin som en vare, på samme måte som han så på kona. Han ville eie dem. Nilofer fikk nok av ham og måtte skille seg, den 26-årige broren.

Den eldste broren fortalte, som et eksempel, at tiltalte kontaktet kona på jobb mange ganger om dagen via sms, for å høre hva hun drev med og hvem hun satt sammen med.

- Da hun ikke svarte ble han sint. Jeg forsøkte å forklare ham reglene - at i Norge bruker man ikke mobil mens man jobber, sa den 32-årige broren.

Tiltaltes reiser til familien sin i Afghanistan skjedde både i 2014 og 2015. Han ønsket også å ha med kona og barnet, men dette skjedde ikke. Nilofer Naseris yngre bror fortalte at tiltalte ba om hjelp til å bestille flybilletter, men det ville han ikke. Han fryktet at han ville ta med barnet for godt.

I forbindelse med at politiet rykket ut etter husbråk 29. juni i fjor, leverte tiltalte passet til barnet til politiet. Denne saken ble henlagt.

- På et tidspunkt godtok tiltalte skilsmissen, men da han kom fra Afghanistan andre gang, så nektet han. Han ville ikke skille seg, sa den eldste broren.

- De blandet seg

Da tiltalte forklarte seg i retten på mandag, hevdet han at det var familien som blandet seg inn i hans liv.

- Jeg erkjenner straffskyld. Det var ingen andre til stede i leiligheten. Det var jeg som gjorde det, men det som gjorde at hun døde var familien hennes. De blandet seg i livet mitt. Det ser man i dag og, sa mannen, og viste til hvordan et familiemedlem av drepte Nilofer Naseri angrep ham på vei ut av retten tidligere på dagen.

Storebroren til Nilofer Naseri sier til Adresseavisen at familien tar avstand fra dette angrepet.

- Dette skulle ikke ha skjedd. Familiemedlemmet traff tiltalte tilfeldigvis i gangen. Dette var ikke planlagt, sier broren.

Tiltalte giftet seg med Nilofer Naseri i Afghanistan i 2009 og kom til Norge etter reglene om familiegjenforening i 2011. Han har siden hatt midlertidig oppholdstillatelse.

Her kan du lese flere saker om Melhus-drapet og rettssaken

Familien vitner: I dag vitner to brødre og foreldrene til drapsofferet Nilofer Naseri i retten. Foto: Ole Martin Wold