Den drapstiltalte afghaneren erkjente straffskyld for forsettlig drap under drapssakens første dag. Han innrømte at han kvalte og knivstakk ektefellen Nilofer Naseri til døde på kvelden 28. september i fjor i leiligheten hennes på Melhus.

- Nilofer Naseri ble utsatt for omfattende vold mot ansikt, hals og kropp, sa statsadvokat Unni Sandøy i prosedyren, og ba retten legge til grunn at kniven som ble brukt i angrepet, ble funnet i leiligheten på Melhus.

Statsadvokaten mente også at det er forhold ved drapet som er skjerpende for straffutmålingen, og som retten bør legge vekt på.

- Dette var en dramtisk kamp som har pågått i flere minutter. Det startet i gangen i leiligheten, beveget seg til soverommet og tilbake i gangen. Det har pågått over tid. Nilofer må ha hatt dødsangst. Hun opplever alvorlig vold over hele kroppen - både i form av kvelertak og knivstikk. Det er ingenting som tilsier at dette var en jevnbyrdig kamp. Når man ser på antall stikk, så er dette et brutalt drap, sa Sandøy

- Påført begge skadene

Det har under rettssaken vært noe usikkerhet om dødsårsaken, om Naseri døde som følge av knivstikkene mot halsen eller kvelning.

- Men dette har ingen rettslig betydning. Tiltalte har påført begge skadene. Halsgrepet og stikkskadene førte til at hun døde, konstaterte Sandøy i prosedyren.

- Utvilsomt

For å dømmes for forsettlig drap er det tilstrekkelig at tiltalte fant det sikkert eller overveiende sannsynlig at hun ville dø, minnet aktoren retten om.

- Ut fra skadene på Nilofer Naseri, er det utvilsomt at dette var oppfylt, sa Sandøy, og la blant annet til:

- Alle er innforstått med at det å stikke en kniv i halsen og halspulsåren, vil føre til at en person dør.

- En tanke han hadde i lengre tid

På tross av at tiltalte erkjente drapet på ektefellen som ville skilles, så nektet han i retten straffskyld for å ha kommet med drapstrusler mot Naseri før drapet.

Flere vitner, både moren til avdøde samt en lensmannsbetjent fra Melhus lensmannskontor, fortalte i retten om drapstrusler som den tiltalte skulle ha kommet med før ugjerningen. Disse vitnemålene - samt andre opplysninger i saken - gjør at retten med sikkerhet kan legge til grunn at tiltalte før drapet framsatte drapstrusler, konstaterte aktor i prosedyren. Hun uttalte samtidig at disse angivelige truslene også burde være skjerpende for straffutmålingen.

- Vi vet i dag at Nilofer over lengre tid ble drapstruet. Det er ikke tilstrekkelig til å si at dette var et overlagt drap, men viser at forsettet ikke har ligget i nedre sjikt. Dette var en tanke tiltalte hadde hatt i lengre tid, sa Sandøy.

Forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen ba imidlertid retten frifinne klienten for drapstrusler i sin prosedyre.

- Tiltalebeslutningen er veldig uvanlig. Det er sjelden man ser en tiltale hvor det i tiden forut for drapet ble truet med drap, uten at man ender opp med tiltale for overlagt drap, sa Pedersen, og la til at han mente at truslene ikke var bevist i retten.

- Det var liten aksjon fra Nilofer Naseris nærstående, som tydet på at det var en trusselsituasjon, påpekte forsvareren blant annet.

- Barnet til stede da kampen pågikk

At barnet til Nilofer Naseri og tiltalte var til stede i leiligheten da drapet skjedde, er også et skjerpende moment, mente aktor.

- Barnet var til stede mens kampen pågikk. Vi vet ikke hva hva ungen har sett, men vi forstår alle at barnet har hørt noe, sa Sandøy og la til:

- Barnet er frarøvet sin nærmeste omsorgsperson. Handlingene har påført ungen et stort traume, fortsatte statsadvokaten.

Aktor mener at normalstraffen for drapet og de angivelige truslene ville ha vært 14 års fengsel, men på bakgrunn av tiltaltes drapstilståelse, så fortjener han ett års strafferabatt - derav påstanden på 13 års fengsel. Sandøy var imidlertid i tvil om dette.

- Bakgrunnen for tvilen er at tilståelsen er lite delende i forhold til hendelsesforløpet, og at den ut fra bevisene ikke har vært nødvendig for domfellelsen av tiltalte, sa statsadvokaten.

Sannsynligvis kommer det ingen anke fra tiltalte over skyldspørsmålet.

- Og det er en lettelse for de etterlatte å slippe med én rettsinnstans, selv om familien sannsynligvis har ønsket seg flere svar, sa Sandøy.

Påsto frifinnelse for trusler

Forsvarer Pedersen mente at påstanden til aktor var for streng, og at riktig straff ligger nærmere ti års fengsel.

- Jeg ber om at min klient ansees på mildeste måte, sa advokaten til retten.

Bistandsadvokat Sigrun Dybvad ba i sin prosedyre retten dømme tiltalte til å betale Nilofer Naseris barn og to foreldre totalt 650 000 kroner i oppreisningserstatning. I tillegg la hun ned påstand om at tiltalte må betale faren ca. 115 000 kroner for inntektstap samt utgifter i forbindelse med begravelsen.

Dom i saken faller fredag i neste uke.

Her kan du lese flere saker om Melhus-drapet og rettssaken