Politibetjenten ved Melhus lensmannskontor som hadde mest kontakt med Nilofer Naseri vitnet i drapssakens dag fire i Sør-Trøndelag tingrett.

Nilofer Naseri kom til Melhus lensmannskontor onsdag 23. september i fjor. Hun ønsket å snakke med politibetjenten.

- Merket forskjell på henne

- Jeg sa at jeg ikke hadde tid. Jeg tror vi bare var to personer på kontoret denne dagen. Men jeg hadde ikke lyst til å sende henne ut, så jeg ba henne si litt om hva saken gjaldt, slik at jeg kunne begynne å skrive på en anmeldelse, fortalte betjenten.

Den påfølgende fredagen hadde betjenten telefonisk kontakt med Naseri, og de ble enige om å møtes mandag 28. september.

- Vi fikk ikke til et møte før på slutten av dagen, fordi hun hadde mistet en buss, sa betjenten.

Hun opplevde Naseri som reddere enn hun hadde vært ved tidligere besøk på lensmannskontoret.

- Jeg merket en forskjell på henne. Jeg oppfattet henne som skikkelig redd. Tiltalte hadde nå involvert familien hennes. Han hadde møtt moren og sagt at han ville drepe Nilofer hvis hun fullførte skilsmissen, sa betjenten, og la til:

- Ved tidligere besøk på lensmannskontoret virket det på henne som om hun trodde at ting skulle ordne seg.

Ville ha besøksforbud

Naseri ønsket denne mandagen å anmelde drapstrusler. Hun var også redd for at 28-åringen ville ta livet hennes hvis hun fullførte skilsmissen, som hun ønsket. I tillegg snakket hun om at ektemannen hadde truet med å gå til barnevernet for å fortelle at hun var en dårlig mor, slik at barnet skulle bli tatt fra henne.

- Hun ønsket besøksforbud, selv om det ville avskrive tiltaltes mulighet for å se barnet sitt, sa betjenten.

- Hva gjorde du i forhold til besøksforbudet, ville statsadvokat Unni Sandøy vite?

- Dette var ved stengetid. Jeg visste at hun ikke hadde fått besøksforbud tidligere og hadde planlagt å ta kontakt med en politijurist selv, for å få forklart saken. Det fikk jeg aldri gjort, sa betjenten.

Samme kveld ble Nilofer kvalt og knivstukket til døde hjemme i leiligheten sin av tiltalte. Dette erkjente han under sakens første dag.

- Fryktet tiltalte ville ta med seg barnet til Afghanistan

Betjenten forklarte seg også om tidligere kontakt med Nilofer Naseri.

I midten av juni 2015 møtte hun 27-åringen første gang.

- Hun fortalte da at hun var redd for at mannen skulle ta med barnet til Afghanistan og ikke returnere. Han skulle i bryllup til broren. De hadde også kranglet en del i det siste, fordi hun ønsket skilsmisse. Det ønsket ikke han, men hadde sagt at hvis hun ble med ned til Afghanistan, så skulle hun få skilsmissen. Det turde hun ikke. Nilofer var engstelig for at det ville skje henne noe, sa politibetjenten.

Hun kontaktet da en politijurist og spurte om det var noe som kunne gjøres i forhold til trusler om ikke å bringe sønnen tilbake.

- Det ble sagt at det var vanskelig å anmelde dette, sa politibetjenten.

Hun fortalte også at Nilofer Naseri var opptatt av at mannen ikke skulle vite at hun hadde snakket med politiet. Da ville han bli sint.

Politibetjenten tok under samtalen opp spørsmålet om krisesenter med Naseri, men det ønsket hun ikke. Hun hadde en plan om å dra til søsteren sin i Oslo.

Henlagt

Det har i løpet av rettssaken kommet frem at hun reiste dit. Hun kom imidlertid tilbake til Melhus igjen før tiltalte reiste til hjemlandet. Den 29. juni 2015 oppsto det en krangel i forbindelse med reisen, hvorpå politiet rykket ut til Nilofers Naseris leilighet på Melhus. Situasjonen ble løst ved at politiet fikk passet til barnet fra tiltalte. Da dette skjedde var politibetjenten på ferie.

Det ble opprettet en anmeldelse hvorpå Nilofer Naseri i politiavhør i juli i fjor forklarte seg om drapstrusler fra ektemannen. Han hadde på dette tidspunktet reist alene til hjemlandet. Saken ble imidlertid henlagt uten at ektemannen ble avhørt, og sendt til konfliktrådet til megling. Saken ble likevel vurdert som så alvorlig at Nilofer Naseri fikk voldsalarm i slutten av august. Denne alarmen var det politibetjenten på Melhus som ordnet for henne.

- Da hun kom og hentet voldsalarmen, fortalte hun mer om trusler. Hun ga uttrykk for at hun var usikker på mannen sin og hva han var i stand til å gjøre. Hun oppfattet at mannen kunne ta livet hennes hvis hun gjennomførte førte skilsmissen, sa betjenten.

- Var stolt

Temaet krisesenter ble også da tatt opp med Naseri, fortalte vitnet.

- Hun var stolt over at hun hadde betalt for leiligheten på Melhus før han kom til landet. Hun ønsket at politiet skulle sende mannen til hjemlandet og at hun skulle bo der sammen med barnet, forklarte politibetjenten.

Spesialenheten etterforsker

Politiets håndtering av saken før drapet på Nilofer Naseri, er nå under etterforskning av Spesialenheten for politisaker. Etterforskningen pågår fortsatt, opplyser leder Ellen Eikeseth Mjøs for Spesialenheten i region Vest-Norge.

Her kan du lese flere saker om Melhus-drapet og rettssaken

Åsted: Her er politiet utenfor leiligheten til Nilofer Naseri etter drapet 28. september i fjor.
Voldsalarm: Selv om politiet henla saken mot den nå drapstiltalte (28) ektemannen til Nilofer Naseri og sendte den til konfliktrådsbehandling, fikk hun voldsalarm. Spesialenheten etterforsker nå politiets håndtering av saken før drapet. Foto: POLITIET
Avdøde: Nilofer Naseri (27) ble drept 28. september i fjor. Nå er ektemannen tiltalt Foto: PRIVAT