SV-politikeren reagerer kraftig på konsekvensene av lovendringen som ble banket gjennom på Stortinget før jul.

Fredag skrev Adresseavisen om Iran Dar Tabriz (85), som har mottatt minstepensjon i en årrekke, men som nå står uten inntekt. Bakgrunnen er en lovendringen som fratar rundt 500 eldre innvandrere deres rett til «supplerende stønad», en ordning tilsvarende minstepensjon. Regjeringen sparer cirka 40 millioner kroner på årets statsbudsjett, ifølge lovforslaget som lå til grunn. Kuttet rammer eldre som er kommet til Norge gjennom familiegjenforening.

- Et Kafka-byråkrati

SV var blant partiene som stemte imot endringen da saken ble behandlet på Stortinget i desember:

- Dette er helt uverdig og helt unorsk. Det er Kafka-byråkrati å ta minstepensjonen fra eldre mennesker som har hatt det i en årrekke. Regjeringen skaper med dette 500 nye sosialhjelpsmottakere, sier Valen.

- Regjeringen mener de som henter eldre slektninger til Norge gjennom familiegjenforening, må forsørge dem selv?

- Denne endringen bærer preg av å være en innstramming for innstrammingens skyld. Hvis man trenger å spare 40 millioner, kunne man heller latt være å gi så store skattekutt, sier Valen.

Les også: KrF: Innstrammingsforslag må endres

A- og B-lag

Han mener saken også er et veldig dårlig signal for integreringen, og at man skaper et A- og B-lag med eldre innvandrere.

- Tidligere statsråd Robert Eriksson, som foreslo kuttet, mener vi ikke kan ha en ordning som «inspirerer til å hente hit eldre betalt av den norske skattebetaler». Kommentar?

- Vi risikerer ikke en invasjon av eldre innvandrere med gåstoler selv om vi tilbyr minstepensjon til alle. Det er et merkelig menneskesyn å tro at de skulle masseemigrere til Norge for å heve stønaden. Jeg er enig i at vi har store utfordringer fremover med flyktningkrisen, men det må ikke skli helt ut, sier Valen.

Les om hvordan flyktninger integreres i Trondheim her.

Iran Dar Tabriz (85) står ofte ved vinduet i leiligheten ved Saupstadsenteret. Når hun nå ikke lengre får supplerende stønad, det vil si en slags minstepensjon, er hun blitt bedt om å søke sosialhjelp. Foto: Håvard Haugseth Jensen