Gå til mobilutgaven
forsiden / Nyheter / Sør-Trøndelag

Massedød av laks hos Salmar

Kampen mot lakselusa kostet over 300 tonn laks livet ved Salmars lokalitet Kattholmen i fjor høst.
(Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen)

Kampen mot lakselusa kostet over 300 tonn laks livet ved Salmars lokalitet Kattholmen i fjor høst. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Massedød av laks hos Salmar

I løpet av 26 minutter døde over 126 225 lakser under avlusing ved et av Salmars oppdrettsanlegg.
Leses nå:

Sier nei til Rema-Reitan

Rådmannen i Oppdal vil ikke la Reitan Eiendom kjøpe 24 mål ved siden av Ladevollen.

- Slo mot hodet mens mann lå nede

En mann er arrestert på Frøya for å ha banket opp en annen mann.

Truet med luftpistol og kniv

Politiet rykket ut til Lundamo etter melding om trusler med luftpistol og kniv.

Tok med seg safen

Tyver brøt seg inn og stjal safen på et utested i Oppdal natt til lørdag.

Frykter de mister skoler etter kommunesammenslåing

God morgen! Dagens nyhetsrunde i Midt-Norge inkluderer mosvikinger som er skuffet etter sammenslåingen med Inderøy, mens et ektepar reiste fra Texas til Ørland for å stemme for kommunesammenslåing.

Pågrepet etter skytetrusler i Orkdal

Mann (24) kjørte også i beruset tilstand.

To personer satt i bilen som kjørte i Jonsvatnet

Brannvesenet la ut lenser for å hindre forurensning.

Slukket brann i transformatorkiosk

Fryktet eksplosjonsfare i Trondheim.

Nettverket «Barnas trygghet» vil navngi barnelokkere i sosiale medier

Deres formål er å avsløre pedofile på nett. Stig Kalsnes (24) står i spissen for nettverket på rundt ti personer som kaller seg «Barnas Trygghet».

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Årsaken er antakelig overeksponering av hydrogenperoksid, heter det Salmars egen rapport.

Det som kalles «forøket dødelighet» er etter hvert blitt ganske vanlig i oppdrettsbransjen. Spesialinspektør og veterinær Aud Skrudland i Mattilsynet kjenner ikke til en større enkelthendelse enn den ved Salmars lokalitet Kattholmen.

- Dette er et veldig stort og alvorlig tilfelle av massedød. Hendelsen viser hvor stor risikoen er ved behandling av lakselus, sier Skrudland.

De 126 225 laksene utgjorde over 300 tonn.

Massedøden skjedde om kvelden den 24. november i fjor. All fisk fra merde fire på Kattholmen var tatt over i brønnbåten Rofjell, og badet i en blanding som kalles Møre-mix. Det vil si en blanding av midlene Aqui-s, Salmosan og hydrogenperoksid. Det første er et bedøvelsesmiddel.

Skal drives miljøvennlig

LES OGSÅ: Lakselus kostet Salmar dyrt

Kattholmen ligger ved Mausund i Frøya kommune, og drives på såkalt grønn konsesjon.

Da Salmar fikk øke produksjonen sin med åtte slike tillatelser i 2014, var det under flere forutsetninger. Salmar skulle blant annet bruke et moderne merdekonstruksjon kalt «Midgard System» som skal redusere risikoen for rømming, samt avluse med rensefisken rognkjeks. Lusegrensa for å få grønn konsesjon var satt lavere enn for ordinære anlegg, og hvis det skal brukes kjemiske midler til avlusing, skal det skje maksimalt tre ganger i fiskens livsløp.

Når medikamenter brukes, skal dette oppgis i de ukentlige luserapportene som oppdrettsselskapene plikter å gi. Møre-mix’en som ble brukt på Kattholmen, ble ikke rapportert, ifølge Mattilsynet.

Badet for lenge i hydrogenperoksid

Ifølge saksbehandler Toril Lyng Celius i Mattilsynet, er det ennå ikke konkludert med hva som var årsaken til at så store mengder fisk døde.

I foreløpige rapporter fra Salmar meldes det om gjeldeskader på fisken som er «forenelige med skader sett ved H2O2- avlusing (hydrogenperoksid, red anm.), disse ser ut til å være årsak til dødelighet, sannsynlig på grunn av overeksponering av H2O2.»

Overeksponeringen av hydrogenperoksid blir forklart med redusert sirkulasjon og utskifting av vann i brønnbåten etter endt behandling. Etter at fisken var bedøvd og badet i Salmosan, skulle den holdes i 26 minutter i hydrogenperoksid i brønnbåten. Men på grunn av den manglende vannutskiftingen, tok hydrogenperoksiden livet av 96 prosent av fisken som befant seg i båten.

Syk fra før

Ifølge rapport fra Havbrukstjenesten, fiskehelsefirmaet som Salmar bruker, kan det også ha spilt inn at fisken var syk fra før. Blant annet hadde fisken på Kattholmen HSMB, som er en smittsom virussykdom som gir hjerte- og skjelettmuskelbetennelse.

Lene-Catrin Ervik, leder for fiskehelseavdelingen hos Havbrukstjenesten, viser til taushetsplikt og vil ikke kommentere hendelsen.

Vil ikke politianmelde

Mattilsynet har tidligere anmeldt oppdrettere for brudd på dyrevelferdsloven. I fjor høst ble et selskap på Senja dømt for brudd på loven etter at 16 000 laks døde på grunn av surstoffmangel. Et annet selskap, Grieg Seafood Finnmark AS, ble ilagt overtredelsesgebyr på nærmere en million kroner for å ha latt syk og skadet fisk bli stående i en merde og slaktet for sent.

Men massedøden i Salmars anlegg vil ikke bli anmeldt av Mattilsynet.

- Skal vi politianmelde, må lovbruddet være tydelig. Uhell er ikke straffbart, og så langt har vi ikke vurdert dette som en sak som skal anmeldes. Hendelsen behandles som avvik, vi vurderer også hvor grensen går for forsvarlig behandling mot lus. Målet er å oppnå en bedre situasjon og at det ikke skal skje igjen, sier Aud Skrudland.

Massedøden på Kattholmen skjedde få måneder etter at Salmar brukte det ulovlige middelet formalin mot lakselus ved tre andre lokaliteter. Salmar begrunnet formalin-bruken med at en akutt situasjon på grunn av mye lakselus og truet dyrevelferd. Fylkesmannen konkluderte at Salmar brøt forurensingsloven, og Legemiddelverket at legemiddelloven ble brutt.

LES OGSÅ: Dumpet kreftfremkallende stoff uten tillatelse

LES OGSÅ: Vi har ikke brutt forurensingsloven

- Sterkt beklagelig

- Det er sterkt beklagelig at en slik hendelse oppstår. Fisken hadde god helsestatsus, og avlusingen ble gjennomført med godt trent personell og overvåket av fiskehelsetjeneste, sier daglig leder Roger Bekken i Salmar Farming til Adresseavisen.

Salmars teori er at fisken døde på grunn av for dårlig sirkulasjon i brønnbåten og overeksponering av hydrogenperoksid, bekrefter Bekken.

Massedøden på Kattholmen er den største hendelsen av dette slaget Salmar har hatt, men Bekken opplyser at selskapet har hatt flere liknende hendelser det siste året der fisk har dødt under behandling med hydrogenperoksid.

I etterkant av hendelsen har Salmar forandret prosedyrene for avlusningsoperasjoner, og det er tatt inn nye sjekkpunkter som skal redusere risiko for sirkulasjonssvikt og overeksponering ved avlusninger.

- Slike typer operasjoner er risikable, og vi prøver å redusere risikoen til et minimum, blant annet ved å behandle mindre mengder fisk i gangen. Vi er svært opptatte av å sikre god dyrevelferd i vår matproduksjon, sier Bekken.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus