UDI Midt-Norge opplyser dette på et møte mandag.

- Det er fordi vi fortsatt har mange som bor på akuttplasser i Norge. Det er også fordi man forventer sesongsvingninger, det vil si at man ser for seg økte asylankomster utover året, sier seniorrådgiver Lars Steinar Hansen i UDI Midt-Norge.

Oppstart i sommer

Utlysningen gikk ut i dag, og 4. april er satt som frist for søkere. På landsbasis ønsker man altså 10 000 nye plasser, og man ser for seg 1600 av dem i Midt-Norge.

Ønsket oppstart for de nye asylmottakene er satt til begynnelsen av juni i år.

Unntar tre kommuner

Enkelte mindre kommuner mener presset mot dem begynner å bli vel stort. Det gjelder blant annet Meråker kommune, som kan risikere å få tre asylmottak i tiden som kommer.

UDI opplyser nå at de unntar tre kommuner fra konkurransen i Midt-Norge: Halsa, Meråker og Holtålen.

- Det er fordi dette er relativt små kommuner med relativt stor belastning allerede, sier Hansen.

Ønsker kommunale operatører

UDI har innkalt midtnorske kommuner til et informasjonsmøte i Trondheim mandag. De ønsker at flere kommuner skal bli med i konkurransen om å etablere og drifte asylmottak. Ola Stene, rådmann i Levanger, fortalte om deres erfaringer. De har drevet kommunalt asylmottak i svært mange år, med gode erfaringer:

- Hvis det er slik at innbyggerne føler at driften av et kommunalt asylmottak blir en byrde for kommunen, at går ut over andre tjenester: Da har du et problem, sa Stene.

De erfarer at det kan være «ganske god butikk» å bosette flyktninger, men at asylmottaket ikke nødvendigvis er en overskuddsbedrift, isolert sett.

Les også: Kommunalt mottak kan være gyllen mulighet (krever innlogging)

Leksvik fremdeles interessert

Adresseavisens tidligere undersøkelser viser at minst fem midtnorske kommuner vurderer å etablere asylmottak. En av kommunene er Leksvik, og rådmann Kai Terje Dretvik var på mandagens møte. I løpet av våren vil han fremme et forslag til politisk behandling.

- For vår del er det et mottak for enslige mindreårige som er aktuelt, sier Dretvik.

I tillegg til Leksvik, var følgende kommuner på mandagens møte: Steinkjer, Rauma, Steinkjer, Oppdal, Kristiansund, Trondheim, Stjørdal, Meråker og Aukra.