Det ble klart etter kommunestyremøtet i Melhus tirsdag kveld.

- Vi åpner for forhandlinger med Skaun med tanke på en mulig avtale om sammenslåing av kommunene, sier ordfører Gunnar Krogstad (Ap) i Melhus.

LES SAKEN OG SE OVERSIKTEN: Halvparten av kommunene blir borte (PLUSS)

Midtre Gauldal ute

Samtidig kom kommunestyret frem til at de ikke ønsker videre forhandlinger med Midtre Gauldal om sammenslåing.

- Der sa kommunestyret at det var såpass stor forskjell, at det ikke er åpnet for forhandlinger videre, bekrefter Krogstad.

Også Midtre Gauldal har vært skeptiske til en sammenslåing med Skaun og Melhus. Blant forskjellene som har vært fremhevet er de lange distansene mellom kommunesentrene og arbeidsmarkedene i kommunene.

Mens Skaun og Melhus er komptakte kommuner som har stor pendling inn mot Trondheim, har Midtre Gauldal en stor del av arbeidsstokken sysselsatt i lokal industri og jordbruk.

To alternativer for Melhus

Kommunesammenslåing har stått høyt på Krogstads agenda siden han tok over ordførerkjedet i Melhus i fjor høst. Det har vært utført flere utredninger rundt aktuelle sammenslåingspartnere.

I forkant av kommunestyremøtet var det altså et alternativ å slå sammen både Melhus, Skaun og Midtre Gauldal. Nå er det bare to alternativer igjen.

Enten slår Melhus seg sammen med Skaun, ellers ønsker kommunen å fortsette alene.

- Det er uttalt fra Melhus kommune at vi klarer oss godt for oss selv som egen kommune. Men hvis Skaun ønsker det, går vi i forhandlinger, sier Krogstad.

Skaun avgjør på torsdag

Skaun skal på sin side ta stilling til om de vil innlede videre forhandlinger med Melhus på et kommunestyremøte torsdag.

Hvis Skaun sier ja, er det satt av tid til forhandlinger på onsdag neste uke.

Men Skaun har flere alternativer å ta stilling til. Tirsdag kveld skriver Avisa Sør-Trøndelag at Skaun har sagt ja til å være med på en intensjonsavtale om sammenslåing av kommunene Agdenes, Orkdal, Rindal, Snillfjord og nå Skaun.

Skaun har tidligere sagt nei til å skrive under intensjonsavtalen. Overfor Avisa Sør-Trøndelag begrunner Skaun-ordfører John P. Husby snuoperasjonen med at Skaun ønsker seg tre alternativer inn mot sommeren.

Uansett hva Melhus og Skaun bestemmer seg for, vil begge kommunene avholde folkeavstemninger før noe blir avgjort.

Melhus-ordfører Gunnar Krogstad (Ap) Foto: jens petter søraa