Kraftig vind skaper trøbbel i Nord- og Sør-Trøndelag. På Staupshaugen har deler av Levanger-russens camp blåst vekk.

- Vi brukte hele torsdag på å sette den opp. Da vi kom hit i 12-tiden i dag, var halve campen borte. Den lå borte i skogen, og det ene teltet er totalvraket, sier campsjef Marie Aabakken for Levanger-russen.

- Sinte og lei oss

To telt skulle huse om lag 200 russ gjennom hele russetiden. Campen er finansiert via dugnader, russerevy og russeavis.

- Vi ble veldig sinte og lei oss. Vi er frustrert over hva vi skal gjøre nå, sier Aabakken.

- Følte dere at dere hadde sikret teltet godt?

- Vi brukte mange, mange timer på å sette opp teltet. Men det var ikke sikret godt nok. Teltet som står igjen var også i ferd med å blåse bort. Nå er det bedre sikret etter god hjelp fra foreldre, sier Aabakken.

Nå er Levanger-russen på utkikk etter et nytt telt, og Aabakken forteller at flere allerede har sagt seg villig til å hjelpe russen.

4-5000 strømløse kunder

Vinden skaper også hodebry for Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE).

- Vi har ganske sterk kastvind som fører til at trær faller over linjene, sier pressekontakt Inge Bartnes i NTE.

I 14-tiden opplyser han at totalt 4-5000 kunder er uten strøm i Nord-Trøndelag. De fleste fra Steinkjer og sørover.

- Vi jobber så godt vi kan for å lete etter og rette feil. Vi har 50-60 mann ute, sier Bartnes.

Han forteller at de oppdaterer nettsiden og Facebook med driftsmeldinger utover dagen.

- Jeg tror vindtoppen nås om ikke lenge. Vi kan ikke angi noen tidspunkt for når folk vil få strømmen tilbake, sier Bartnes.

Han understreker at de var forberedt på vinden.

I 17-tiden virker det som vinden har løyet.

- Det er roligere, og ingen nye utfall den siste tiden. Nå er det fullt trykk med å reparere skadene og koble inn kundene. Det jobber vi med utover ettermiddagen og kvelden så lenge det er nødvendig, sier informasjonssjef Dagfinn Brendmo i NTE.

I 20-tiden er rundt 400 NTE-kunder fortsatt uten strøm. Det er hovedsakelig kunder i Steinkjer og Levanger som fortsatt er uten strøm, i tilleg til noen i Snåsa og Inderøy.

I en pressemelding opplyser NTE at de forventer at de fleste vil ha fått tilbake strømmen i løpet av kvelden, men enkelte feil i lavspentnettet kan bli reparert lørdag. NTE beklager de ulemper strømbruddet har medført for sine kunder.

700 uten strøm i Sør-Trøndelag

Trønderenergi opplyser at de også har hatt strømløse kunder fredag. I 15-tiden oppsto en feil som medførte av over 700 var strømløse i om lag én time.

- Akkurat nå har vi 14 kunder uten strøm i Gaustad og Byneset. Det er problemer med en tråd på høyspentlinja på grunn av vind. Den skal repareres nå. Om ikke lenge blir et større område koblet ut. 22 kunder vil være uten strøm i om lag 2-3 timer til vi får rettet feilen. Alle er varslet, sier kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi klokken 16.

Også han håper det ikke blir flere problemer utover kvelden.

SE OGSÅ: Her blåser trampolinen nedover veien

OBS-varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for Trøndelag. De melder at det er ventet lokalt kraftige vindkast på 25-30 meter per sekund fra sørøst.

- I utsatte steder i Nord-Trøndelag er det ventet sørøstlig liten storm 22 meter i sekundet. Vinden minker utover kvelden, skriver yr.no.

Dette teltet ble totalvraket av vinden på Staupshaugen. Foto: Privat
Denne trampolinen har fått kjenne på vindværet i Verdal. Foto: Leif Arne Holme
Politiet ber folk sikre trampolinene. Foto: Leif Arne Holme