Den snart 92 år gamle mannen erkjente straffskyld for gjentatte overgrep mot barnebarnet da han møtte i Sør-Trøndelag tingrett i april.

Retten fant det bevist at den trønderske mannen, som i dag bor på sykehjem, i nærmere fire år på tidlig 2000-tallet forgrep seg jenta et titalls ganger. Hun var under ti år da dette skjedde, og mannen dømmes for å ha hatt seksuell omgang med barn under ti år samt for å ha hatt seksuell omgang med en slektning i nedstigende linje.

Dommen ble først omtalt av Fosna-Folket.

«Nøktern og konsistent»

Tingretten har lagt vekt på den fornærmede jentas forklaring: «Selv om hun var liten da hendelsene fant sted er forklaringen hennes nøktern og konsistent», heter det i dommen. Den tiltalte 92-åringen bekreftet i retten at barnebarnets forklaring var «dekkende». Overgrepene skjedde på ulike steder i Sør-Trøndelag, ifølge dommen.

Statsadvokat Unni Sandøy la ned påstand fengselsstraff på ett år og fire måneder under hovedforhandlingen, noe retten fulgte. Fornærmedes unge alder, varigheten av overgrepene og at de ble begått av en nær tillitsperson, anser dommerne som skjerpende for straffen. Mannens tilståelse gir ham likevel en viss tilståelsesrabatt.

Forkastet mulighet for betinget straff

Tiltaltes alder er også et tema i dommen, og retten konstaterer at selv om mannen er over 91 år, så kan ikke dette begrunne en reduksjon av straffen. «Helsemessig er han sterkt svekket, både fysisk og mentalt. I et tilfelle som dette kan ikke slike omstendigheter føre til lemping av straffen», heter det i dommen.

Sør-Trøndelag tingrett har derfor forkastet muligheten for å gjøre deler av straffen av betinget, men lar det være opp til Kriminalomsorgen å avgjøre om 91-åringen er soningsdyktig.

Mannen dømmes også til å betale barnebarnet en oppreisningserstatning på 175 000 kroner.