Kontrollørene hos Statens vegvesen var onsdag svært aktive i kontrollen av lettere kjøretøy i Trondheims-området. Det bekrefter leder for utekontrollen i Sør-Trøndelag, Jan Ivar Moen. En rekke forhold ble avdekket i det som, ifølge Moen, var en helt ordinær kontroll.

- Vi valgte på onsdag å ha fokus på lettere kjøretøy. Ofte når vi har kontroller så er det tyngre kjøretøy som er fokusområdet, men nå valgte vi å se både på bilbeltebruk og teknisk stand hos vanlige personbiler, sier Moen.

Og dette var funnene:

Bruk av bilbelte:

Totalt ble 2900 bilførere sjekket for bilbeltebruk på tre forskjellige kontrollplasser i Trondheims-området. 13 personer fikk gebyr for manglende bilbelte.

- Prosentvis er det ganske bra i forhold til det vi har avdekket tidligere, men 13 er 13 for mye. Vi ønsker fokus på trafikksikkerhet og vi vet at bruk av bilbelte både redder liv og forhindrer skader, sier Moen.

Mopeder:

22 mopeder ble testet. Tre av disse var trimmet, og ble avskiltet på stedet. Førerne ble anmeldt.

- Vi bruker en rulleprøver som gir oss hastigheten på mopedene. Dersom mopeden går for fort så er det noe som er gjort helt bevisst, sier Moen.

Tilhengere:

Det ble avdekket ulovlige forhold ved to tilhengere under onsdagens kontroll. Den ene var en campingvogn som ikke hadde skilt, mens det andre var en skaphenger uten lys bak.

- Tilhengeren var såpass stor at den også blokkerte for baklysene på bilen som dro den. Det begynte å bli skumring, og da er det rett og slett farlig å kjøre uten baklys. Når det gjelder campingvogna så er det ofte en årsak til at vognene ikke har skilt i utgangspunktet, sier Moen.

Tilhengeren til venstre var helt mørklagt, mens campingvogna var ferdig avskiltet. Foto: Statens vegvesen

Piggdekk:

Sju førere fikk gebyr for ulovlig bruk av piggdekk. For Midt-Norge var fristen for å ta av piggdekkene allerede 3. april. I de tre nordligste fylkene var fristen 1. mai. Ifølge Moen er det ingen grunn til å kjøre med piggdekk i Midt-Norge nå.

- Vi bruker skjønn og ser alltid på værmeldingene når vi vurderer bruk av piggdekk, men nå er vi så langt ut i sesongen at vi må begynne å skrive gebyr. Det er 10-15 grader eller mer, og det har det vært en periode, sier Moen.

Han understreker at det er flere årsaker til piggdekkforbudet.

- Det ene er at det sliter på veiene, og det andre er at det gir veldig mye støv.

Avskiltinger:

Totalt ti kjøretøy ble avskiltet i onsdagens kontroll. Moen har ikke nøyaktig oversikt over årsaken til alle avskiltingene, men det skal dreie seg om ulike former for begjæring. Dette kan være alt fra manglende EU-kontroll, dårlig teknisk stand eller manglende ansvarsforsikring.

På E39 ved Viggja ble over 1000 kjøretøy sjekket. Tre ble avskiltet.

Her på E39 på Viggja ble 1000 biler kontrollert. Tre ble avskiltet. Foto: Statens vegvesen

Promille:

Til slutt tar vi også med at politiet i Trondheim avholdt en promillekontroll i Innherredsveien torsdag morgen. Kontrollen gikk fra 09.15 til 10.15. Det ble kontrollert 75 bilføreren, og ingen av disse hadde promille. Flere fikk imidlertid påpakning fordi de ikke hadde med seg førerkortet under kjøring.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Her har kan du lese noen tidligere saker om kjøretøykontroller i Midt-Norge:

Ulovlig kjøring i Trøndelag førte til 40 000 i bot for latvisk transportfirma

Latvisk vogntog stoppet med fire sommerdekk

Mon tro hvorfor denne bilen fikk kjøreforbud...

Tømmerbiler med farlig tung last stoppet på E6

Ser du hva som mangler?

Kjørte 268 mil – uten pause

51 kjøretøy måtte avskiltes etter kontroll

- Sjåføren sa at vinden hadde tatt diagramskiva

Manglende bombrikker førte til svindyre gebyr på Sandmoen

To trønderske tømmerbiler måtte legge igjen tømmer etter kontroll

- Konteineren kunne rett og slett ha falt av

Lasten bulet ut på semitraileren