Basehopperen sitter fast 70-80 meter over steinura på fjellet Midtgarden. Foto: Therese Alice Sanne

Verdalingens basehopp i Snillfjord tok en dramatisk vendig lørdag formiddag. Hoppet fra fjellet Migarden endte med at Strand krasjlandet og måtte berges fra fjellveggen. Der ble han stående i fire timer før han ble berget og fløyet til St. Olavs Hospital ved 16-tiden.

Adressa.no får en kjapp kommentar fra sykesenga lørdag kveld.

- Det skal mer til enn dette for å knekke meg, sier Ingar Strand, før han blir hentet til røntgen. Trolig har han sluppet fra det hele med en brukket fot.

Moderate skader

Meldingen om at en basehopper hadde krasjlandet i fjellet Migarden på Krokstadøra nådde politiet klokken 11.28 lørdag formiddag.

Like før klokken 16 meldte politiet at basehopperen var reddet, og fraktet til St. Olavs Hospital i Trondheim med Sea King-helikopter.

Strand var ifølge politiet bevisst på stedet og klaget over smerter i foten. I en pressemelding skriver St. Olav at skadene beregnes som moderate, og at hans tilstand er stabil.

Krasjet med fjellet

Det var to basehoppere som hoppet fra fjellet. Én av dem kom seg helskinnet ned og varslet nødetatene om ulykken.

Ifølge innsatsleder Roger Mogstad ble den andre mannen hengende etter selene på fallskjermen 75 meter ned fra toppen.

- Hvor alvorlig var situasjonen?

- Det kunne vært fatalt for hopperen. Vi vet ikke hvor godt festet skjermen var i fjellet. I verste fall kunne helikopteret blåst skjermen av. Det er heller ikke sikkert skjermen hadde fått festet seg i fjellveggen i det hele tatt, og da ville vi fått et helt annet bilde på skadeomfanget, sier Mogstad.

Fryktet at skjermen ville løsne

Situasjonen ble lørdag ettermiddag beskrevet som kritisk, og politiets innsatsleder vurderte lørdag formiddag om helikopteret kunne hente ned mannen.

- Norsk luftambulanse og Sea King ble rekvirert. Etter hvert ble det vurdert som for risikabelt å fly inntil for å få ham ned, sier innsatsleder Mogstad.

Sea King-helikopteret hentet Romsdal Fjellredningsgruppe fra Åndalsnes og Molde for bistand.

- Fire mann fra alpin redningsgruppe, en fra Sea King og en fra Norsk luftambulanse etablerte seg på toppen og rappellerte ned til pasienten. De stabiliserte og frigjorde ham fra skjermen, sier Mogstad.

Smerter i foten

Politiet snakket med Strand jevnlig via telefon mens han satt fast i fjellveggen.

- Vi har hatt lege til stede fra Norsk luftambulanse som hele tiden har kunnet ta medisinske avgjørelser. Ut fra den kunnskapen valgte vi å vente til vi hadde alpin redningsgruppe på stedet, sier innsatslederen.

- Hvordan vil du beskrive mannens tilstand?

- Han klaget over smerter i foten. Det er det eneste vi vet foreløpig, sier Mogstad kort tid etter at Sea King fikk den skadde om bord.

Strand skal ha vært bevisst under hele redningsaksjonen, og ble fraktet til St. Olavs Hospital i Trondheim.

Lovlig å hoppe

Innsatsleder Mogstad beskriver redningsaksjonen som vellykket.

- Nødetatene, luftambulansen og 330-svadronen samarbeidet godt, og det ble gjort gode vurderinger på stedet. Det hjalp også at vi hadde kontakt med den skadde hele tiden, sier han.

PS: Adresseavisen siterte først politiet på stedet på at det ikke er lov å hoppe fra det aktuelle fjellet. Politiet ble ikke sitert korrekt, og vi presiserer at det er lov å hoppe fra Midtgarden.

Etter fire timer i fjellveggen ble mannen berget opp. Foto: Therese Alica Sanne
Her hentes basehopperen opp i Sea King-helikopter. Foto: Therese Alice Sanne
Sea King-helikopteret ankommer stedet etter å ha hentet klatrere fra den alpine redningsgruppa. Foto: Therese Alice Sanne
Politiet har vurdert å bruke luftambulansen til å hente ned mannen, men frykter den sterke vinden fra rotoren. Foto: Therese Alice Sanne