67,33 prosent av innbyggerne i Klæbu sa ja, og 30,34 prosent sa nei til å slå seg sammen med Trondheim. 2,33 prosent stemte blankt. Totalt 56 prosent av de stemmeberettigede innbyggerne deltok i folkeavstemningen, viser den endelige opptellingen som var ferdig natt til tirsdag.

Her er argumentene for og mot kommunesammenslåing (pluss)

- Jobben begynner nå

Ordfører Kirsti Tømmervold var svært spent før resultatet var klart.

- Nå begynner jobben med å slå sammen de to kommunene. For meg har det vært viktig å involvere innbyggerne og få et tydelig råd fra folket, sa ordfører Kirsti Tømmervold sent mandag kveld. Hun hadde håpet på like stor valgdeltakelse som ved kommunevalget sist høst da 58 prosent stemte.

- Vi skal utvikle bygda vår sammen med Trondheim og få til gode tjenester for innbyggerne. Nå blir målet at Klæbu blir en av de mest attraktive bydelene i Trondheim, sier hun.

Spent Ottervik

Også trondheimsordfører Rita Ottervik har vært spent.

- Jeg har plaget Kirsti Tømmervold med tekstmeldinger hele dagen, sier hun. Ottervik er glad for at flertallet er så stort og at valgdeltakelsen var så bra.

- Jeg er glad for at innbyggerne i Klæbu har gitt et så tydelig råd, sier Rita Ottervik.

- Nå kan vi fortsette arbeidet med å slå sammen de to kommunene. Det har vært en fryd og fornøyelse å jobbe sammen med politikerne i Klæbu. Nå gleder vi oss virkelig.

Her er argumentene for og mot kommunesammenslåing (pluss)

Første sammenslåing på 50 år

Dette er første gang på 50 år at Trondheim utvider grensene. Sist var i 1964 da Trondheim ble slått sammen med nabokommunene Byneset, Strinda, Tiller og Leinstrand. Den gangen var det også rett før Klæbu ble en del av storkommunen Trondheim.

Nesten ti prosent av de stemmeberettigede i Klæbu forhåndstemte. Da valglokalene stengte klokka 21, var det klart at 70 prosent av forhåndsstemmene var for kommunesammenslåing.

Tekstmelding til folket

Klæbuordfører Kirsti Tømmervold har vært svært opptatt av å få et tydelig råd fra innbyggerne. Derfor ble det sendt ut varsel om folkeavstemningen mandag morgen.

De fleste innbyggerne i Klæbu fikk tekstmelding fra kommunen på telefonen sin mandag morgen med teksten: «I dag gjennomføres det folkeavstemning i Klæbu om sammenslåing med Trondheim. Alle med stemmerett oppfordres til å bruke stemmeretten sin. Fra Klæbu kommune».

Kommunal- og moderniseringsdepartementet slår i en pressemelding fast at denne formen for varsling øker valgdeltakelsen etter forsøk ved kommune- og fylkestingvalget i fjor.

Hemmelig valg: 16-åringene Siri Gunnes Skaufel (t.v.) og Malin Abelsen Wigdahl har stemt fordi de vil påvirke. - Det er vi som er framtida, sier de. Foto: Morten Antonsen
Stemte ja: Jørgen Brattbakk Johnsen tenker på barna og framtida og sier ja til kommunesammenslåing. Foto: Morten Antonsen
Tekstmelding fra kommunen. Foto: Morten Antonsen