16 voksne og to barn ble sendt til St. Olavs Hospital etter gassulykken ved Franzefoss pukk i Trondheim torsdag ettermiddag. Hendelsen skjedde i forbindelse med innspilling av programmet «Litt av en jobb» som sendes på barne-tv på NRK.

- Ikke full styrke

De som ble innlagt er to ansatte ved pukkverket, to barn, et NRK-team på fire personer, to fra brannvesenet, to fra politiet og seks ambulansearbeidere.

Vakthavende brannsjef Ole Anders Holmvaag ved Trøndelag brann- og redningstjeneste forteller at det var utfordrende redningsarbeid fordi man i starten ikke hadde oversikt over hva som hadde skjedd.

- Ved adkomst så vi et større skadepotensial, men alt av styrker ble ikke sendt umiddelbart. På grunn av uklare meldinger om hva som hadde skjedd, ble innsatsstyrkene skalert opp etter at de første enhetene hadde ankommet.

To til helsesjekk

I den tidlige fasen måtte brannvesenet sette opp sikkerhetssoner, såkalte hot zone, warm zone og cold zone. I den første sikkerhetssonen er det kun innsatspersonell med full vernebekledning og åndredrettsvern som kan oppholde seg.

- Det var to fra brannvesenet som måtte få en helsesjekk, og det var en utrykningsleder med brann/redningsvogn som kom på stedet først. De fulgte vanlig prosedyre, og på dette tidspunktet var det ikke meldt om gass i gruva, sier han.

Slo av strømmen

Da utrykningslederen kjente ubehag, vurderte helsepersonell på stedet og sende vedkommende til en helsesjekk. Det ble gjort kontinuerlige målinger av gassforekomster på flere steder.

- Vi sendte inn røykdykkere som gjorde et finsøk i gruva for sikkerhets skyld, selv om alle som hadde vært inne var gjort rede for. Men da gjorde vi gruva strømløs og fri for andre tennkilder for å unngå antenning. Vårt mannskap gikk med eksplosivmeter på seg. Dette er instrumenter som gir akustisk varsel dersom nivåene blir for høye, forklarer Holmvaag.

Metan har et eksplosjonsområde på mellom 5 og 15 prosent. Eksplosivmeteret detekterer hvor langt unna man er en potensiell eksplosjon.

- Jeg var ikke bare bekymret for en metangass-eksponering via innånding, jeg var mer bekymret for en eksplosjonsfaren. Derfor ble sikkerhetssonen satt såpass langt utenfor gruveinngangen, forklarer Holmvaag.

Ingenting i blodprøvene

- Mener du sikkerhetssonen var god nok med tanke på at såpass mange fra innsatsstyrkene ble sendt til sykehus?

- Jeg har nettopp snakket med de to ansatte fra brannvesenet som ble lagt inn, og de blir utskrevet nå. Det var ingen tegn til noe i blodprøvene deres, sier han.

- De to mannskapene fra oss ble, slik jeg har skjønt det, sendt inn til helsesjekk i tilfelle en eventuell eksponering, utdyper han.

- Det kan ha vært andre fra nødetatene som jeg ikke har oversikt over, innenfor hot zone, men vi målte ingen konsentrasjon av metan utenfor den innerste sikkerhetssonen, sier han.

Luftet ut naturlig

Da brannvesenet kom til ulykkesstedet målte man veldig høye verdier. Da ble det målt 2,5 prosent innblanding av metan i lufta. Én time etter ankomst ble det målt 1,7 prosent innblanding av metan i lufta. Dette minket utover kvelden.

Brannvesenet valgte å måle metangasskonsentrasjonen klokka 22.30 i går kveld, klokka 03.00 i natt og i 09-tida i morges.

- Det ble luftet ut naturlig. Det var ikke aktuelt med overtrykk- eller undertrykksvifte, da dette kunne ha økt eksplosjonsfaren utenfor gruveinnslaget.

Torsdag morgen ble stedet frigitt siden det ikke ble målt farlig konsentrasjon av gasser i området.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Slik ser en eksplosivmåler ut. Foto: tbrt
Politiet har frigitt området torsdag morgen. Det ble gjort målinger av brannvesenet som viser at det er trygt å være til stede ved gruva. Foto: JONAS BJØRKLI
18 personer ble sendt til St. Olavs Hospital for en legesjekk etter gassulykken. Foto: jonas bjørkli
Brannvesenet målte kontinuerlig metangass-konsentrasjonen i området. Foto: jonas bjøkli