Det var i høst UDI utlyste en konkurranse der de søkte etter 100 plasser i Trøndelag og Møre og Romsdal. Men nå er konkurransen avlyst. Det blir ingen nye mottak for unge asylsøkere verken her eller i resten av landet.

Langt færre kommer hit

- Det kom inn sju ganger så mange tilbud som vi hadde behov for. Årsaken til det er nok at det i høst var et stort behov for akutte innkvarteringsmuligheter, noe som vekket interessen for å drive asylmottak. Mens det i fjor kom over 5000 enslige asylsøkere mellom 15 og 18 år til Norge,  har ankomsttallene stupt etter jul, sier Tove Cecilie Fasting, kommunikasjonsrådgiver regionkontor Midt-Norge, Utlendingsdirektoratet (UDI ).

I de fire første månedene i år har bare 121 enslige, mindreårige gutter og jenter søkt asyl i Norge, og nå klarer UDI å skaffe plasser til alle disse i de mottakene som allerede eksisterer.

- Det skal være 85 prosent belegg, det er det normale, og vi har kapasitet nå til å ta imot flere.Vi jobber med en beredskapsplan, og det gjelder akutte situasjoner på linje med det vi opplevde i høst da det kom veldig mange asylsøkere på kort tid. Dersom en slik situasjon skulle oppstå igjen må vi være forberedt på det, sier Fasting.

Stengte grenser

Mange flykter fortsatt, men antallet har blitt betydelig redusert etter at returavtalen mellom Hellas og Tyrkia ble etablert. Det kommer langt færre flyktninger fra Tyrkia til Hellas nå, ifølge tall fra UDI.

- Noe av årsaken til det er nok at det er strengere grensekontroll i flere land, og mange har stengte grenser. Men i og med at situasjonen er uforutsigbar og uavklart jobber vi med en beredskapsplan.

UDI ønsker å ha 20 000 akuttplasser på landsbasis som på kort varsel kan tas i bruk dersom det plutselig skulle komme en stor strøm asylsøkere.

Har kontroll

- Akkurat nå kommer det så få at det er lett å ha god kontroll, men vi må være godt forberedt dersom situasjonen plutselig skulle endre seg, sier Fasting.

I fjor kom det i overkant av 31 000 asylsøkere til Norge.