Ivar Vigdenes, ordfører i Stjørdal, er fornøyd med posisjonen Senterpartiet har sikret seg i det som blir Trøndelag fylke. Foto: jens petter søraa

«Det er i dag 26.5.2016 inngått avtale mellom Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp), Kristelig Folkeparti (KrF), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Trøndelag», skriver de aktuelle politiske partiene i Nord- og Sør-Trøndelag i en pressemelding.

Avtalen ble signert i Stjørdal, og inneholder fire punkter.

«Partiene forplikter seg til å samarbeide om konstitueringen av fellesnemnda og det nye fylkes-/regiontinget i Trøndelag i inneværende valgperiode», står det i avtalen. Partiene sikres én plass hver i arbeidsutvalget for fellesnemnda og posisjoner i det nye fylkes- og regiontinget.

Skrev under uten Sp

Ap får både lederen og nestlederen i arbeidsutvalget i fellesnemnda som konstitueres i juni 2016. Partiet skal også ha fylkesordføreren i det nye fylkes-/regiontinget i Trøndelag som konstitueres i oktober 2017. Senterpartiet skal ha fylkesvaraordføreren.

I det fjerde punktet partiene er enige om, står det at partiene «er enige om å lage en felles politisk plattform for utvikling av Trøndelag».

Tirsdag kveld kom den overraskende nyheten om at Høyre går ut av fylkesrådet i Nord-Trøndelag. Ap hadde skrevet under en avtale med SV, KrF og De grønne om å sikre flertall i nemnden som skal forberede et felles Trøndelag. Da var ikke Sp en av avtalepartnerne.

Nå får de altså varaordføreren. Det er Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes fornøyd med.

- Jeg har holdt meg løpende oppdatert på utviklingen i saken, og er svært godt fornøyd med utfallet. På den ene siden sikrer vi oss makt og innflytelse i en viktig periode hvor de to fylkene skal smeltes sammen, og på den andre siden deles kortene ut på nytt i 2019.

- Sp har en hånd på rattet

Tirsdag kveld sa fylkesordfører Tore O. Sandvik at Ap i Sør-Trøndelag ønsket å ha med Sp i flertallet som inngår avtalen.

- Vi har gitt uttrykk for at vi vil ha med Sp, og det har vi fremdeles ambisjoner om. Nå må de avklare den parlamentariske situasjonen i Nord-Trøndelag etter at fylkesrådet har falt. Deretter må Ap og Sp i Sør-Trøndelag ha et møte med Ap og Sp i Nord-Trøndelag, sa han da.

Torsdag ble avtalen signert i Stjørdal.

- Ap hadde nok ønsket en avtale som strakk seg lenger enn det denne avtalen gjør, men deres opptreden den siste uken hargjor at grunnlaget aldri har vært bedre for en borgerlig samling i 2019 enn nå, samtidig som Senterpartiet har fått en hånd på rattet i mellomtiden, hevder Vigdenes.