Overraskelsen var stor blant forskere og studenter ved NTNU da de oppdaget en buss på 600 meters dyp i et gammelt dypvannsdeponi utenfor Agdenes. En fjernstyrt ubåt med kamera kunne avsløre at bussen en gang har tilhørt Fosen Trafikklag.

Skjedde på 80-tallet

Jan Hofstad var tidligere teknisk sjef i Fosen Trafikklag. Han kan fortelle hvordan bussen havnet der.

- Jeg mener dette skjedde tidlig på 80-tallet. En i ledelsen var militær og hadde gode kontakter innad i Forsvaret. Slik fikk vi tillatelse til å dumpe noen busser der. Hvor mange husker jeg ikke, men det var ikke bare denne ene, sier Hofstad.

Vanskelig å bli kvitt

På denne tiden var det vanskelig å kvitte seg med gamle busser og lastebiler, ifølge Hofstad.

- Den gangen var det ikke ordnede offentlige mottakssystemer for utrangerte busser. Det ble praktisert mye gjenbruk av materiellet som ikke var relatert til sikkerhet. Derfor var de bussene som var gått ut av tjeneste ganske avplukket før de ble kondemnert. Det er viktig å poengtere at alle miljøfarlige væsker, batterier og lignende ble fjernet. Alle vinduer ble også tatt ut, sier Hofstad.

- Hvordan ble de dumpet?

- Det skjedde ved hjelp av en lastebåt, forteller Hofstad.

Praksisen med å dumpe bussvrak i området tok slutt i 1982, altså for 34 år siden, ifølge Hofstad.

- Er det sant?

NTNU-student John Kjeken jobber med en mastergrad der han utforsker dypvannsdeponiet ytterst i Trondheimsfjorden. Han reagerer med vantro da han får høre hvordan bussen havnet der.

- Er det sant? Det er veldig rart å tenke på at man gjorde slikt for så kort tid siden.

- Utgjør bussene på havbunnen noen fare for miljøet?

- Nei, ikke det vi vet. Det finnes jo eksempler andre steder i verden der man dumper store objekter i sjøen for å skape liv. Ved bussen vi fant var det også mye liv av koraller og bunndyr. Men det er stor usikkerhet rundt effekten av slike eksperiment, forteller Kjeken.

Kunstig korallrev

Biologiprofessor Geir Johnsen ved NTNU bekrefter at bussen utgjør liten miljøfare.

- De som gjorde dette trenger ikke å ha så veldig dårlig samvittighet. Bussen gir festegrunnlag for organismer som ellers ikke ville vært der. Bussen er blitt et kunstig korallrev. Men det er vel greit at vi i våre dager og i fremtiden kvitter oss med søppel på andre måter enn å dumpe det i sjøen, sier Johnsen.

Kjente igjen bussen

- Ut fra det jeg ser på bildene er dette en av våre busser fra omkring 1970, forteller Einar Fossen. Han driver Berg Karroserifabrikk som leverte mange busser til Fosen Trafiklag.

At bussen nå er funnet på bunnen av Trondheimsfjorden er han ikke spesielt overrasket over.

- Før måtte man jo betale for å bli kvitt utrangerte busser og lastebiler. Da ble de jo bare stående. Veldig mange ble nok gravd ned eller dumpet i sjøen, forteller Fossen.

Mastergradsstudent John Kjeken tror ikke bussvrakene på sjøbunnen utgjør noen miljøfare. Foto: Privat
Dette er sansynligvis samme type buss som det forskerne fant på 600 meters dyp. Bildet er tatt på Orkanger på slutten av 1990-tallet. Bussen er en Volvo B57 1970 modell og hadde internnummer 99 hos Fosen Trafikklag, opplyser fotograf Lars Fossum. Foto: Lars Fossum
Deler av logoen til Fosen trafikklag er fortsatt synlig etter over 30 år i sjøen. Foto: AUR-lab
Geir Johnsen er professor i biologi ved NTNU. Foto: Privat