Det betyr at Røros kommune fortsetter ufrivillig alene, der 63 prosent av de spurte sa ja til å gå sammen med Holtålen og Os i en innbyggerundersøkelse.

78,6 prosent sa nei

Kun 21,4 prosent av de stemmeberettigede i Holtålen sa ja til å gå sammen med Røros og Os - og hele 78,6 prosent sa nei.

- Vi har fått et tydelig råd fra folket. Overraskende tydelig, må jeg innrømme, og jeg skal følge rådet. Jeg går inn for å fortsette som egen kommune. Rådet er tydelig, sier ordfører i Holtålen, Jan Håvard Refsethås, som er en av de få Sp-ordførerne i landet som har flagget klart ja-standpunkt til sammenslåing. Han gledet seg derimot over valgdeltakelsen, som var på 67,9 prosent.

Skuffet Røros-ordfører

I Os kommune var valgdeltakelsen på 62,6 prosent. Her sa 55,8 % nei, mens 44,2 prosent sa ja til å gå sammen med enten Røros og Holtålen eller i Nord-Østerdalen.

- Umiddelbart synes jeg det var overraskende med et så sterkt nei fra Holtålen. Jeg hadde forventet et noe jevnere løp i begge kommunene. Jeg trodde det var åpent i Holtålen, men vi må bare ta det med oss. Jeg er skuffet, men det betyr at vi må bli enda flinkere til å samarbeide. Men jeg vil si vi har hatt en god prosess, som vi må bygge videre på, sier Røros-ordfører Hans Vintervold, før han konkluderer: - Dette betyr at Røros blir ufrivillig alene.

- Stor mulighet for oss alle

- En slik mulighet ville ha være viktig og bra for Røros, men faktisk kanskje enda viktigere for våre nabokommuner der miljøene er enda mer sårbare. Dette er en sak der fremtiden er viktigere enn fortiden og vi som lokalsamfunn må endre oss i takt med tiden og de nye krav som stilles til oss som tjenesteleverandører. Kommunen er ikke til for seg selv, men for å levere gode tjenester til sine innbyggere, sier Hans Vintervold.

På de ti milene fra Holtålen, Røros, Os, Tolga og Tynset - og fem kommunehus eller rådhus. Området trekkes fram som et godt eksempel på hvor det er åpenbart med kommunesammenslåinger.

- Holtålen, Røros og Os er et arbeidsmarked, mens Tynset er en arbeidsmarkedsregion med Tolga og Alvdal. Vi har ikke kontakt med Tynset-regionen på den måten, så det blir for stort og uhåndterlig, men Holtålen sammen med Røros og os er en god ide, mener Refsethås. Han synes kommunereformen har hatt høyt tempo, men at den har vært lærerik.

- Tøffere for kommunene

- Den har i alle fall vært interessant for vi som har stått midt opp i det. Jeg føler ikke det har vært bortkastet tid. Vi har lært mye både om oss selv og om nabokommunene, sier Refsethås. Han medgir det er krevende å tenke 15-20 år framover, som han mener innbyggerne bør gjøre før de stemmer i spørsmålet om kommunesammenslåing.

- Men vi har økonomi slik at vi berger i alle fall de første årene. Men vi har tapt en million hvert år de siste 15 årene, og har vært nødt til å kutte 30 stillinger, så vi er vant til tøffe tak, sier Refsethås, som har ledet kommunen siden Holtålen kom inn på Robek-lista i 2012.

-  Jeg føler kommunene blir presset mer og mer, og det uavhengig av partiene som sitter med regjeringsmakten. Vi har redusert med 30 ansatte på noen år, og jeg frykter vi må gjøre det igjen. Men vi berger de første årene, tror jeg.

Refsethås møtte representanter fra Senterpartiet utenfor valglokalene i Haltdalen mandag.

- Det virker som at det er om å gjøre slå sammen. Jeg synes ikke arbeidet med reformen er bra nok. Vi vet for lite, sier Jann Rønning. - Men utfordringene står i kø her i Holtålen og kommunene rundt oss, uansett om det blir sammenslåing eller ei.

Utfordringer, uansett- Det er mange spørsmål jeg ikke har fått svar på, men uansett om det blir sammenslåing eller ei, så står utfordringene i kø for Holtålen. Men jeg sier nei, sier Jann Rønning. Foto: Tommy Fossum