Trump var raskt ute på sosiale medier med meldinger som: «Det som skjedde i Orlando er bare begynnelsen». Og med referanse til sitt utspill om midlertidig innreiseforbud for muslimer: «Jeg tok til orde for et forbud. Må være strengt».

- Ingenting er vanlig i denne valgkampen

At presidentkandidater så raskt kaster seg på en så følsom sak er ikke vanlig i amerikansk politikk.

- Dette overrasker meg overhodet ikke. Ingenting er vanlig i denne valgkampen, sier Jennifer Leigh Bailey. Hun er selv vokst opp i USA og reiser tirsdag til Orlando for å besøke sin far, som så mange andre flyttet til Florida for å tilbringe sine pensjonistdager der.

- Dette er akkurat en sånn sak som Trump liker å snakke om. Han spiller på frykt, og mange er redde for islamistisk terrorisme. Jeg tror denne hendelsen kan føre til at folk som så langt ikke har villet si at de er enige med Trump, kommer til å være mer åpne med sin støtte til ham. Samtidig tror jeg at de som er skeptiske til Trump, ikke endrer sin oppfatning om ham som person eller presidentkandidat.

- USA er et åpnere samfunn

Bortsett fra det store angrepet 11. september 2001, har USA hatt langt færre angrep motivert av militant islamisme i USA enn i Europa. Inntrykket er at USA har lyktes bedre med integrering enn Europa.

- Er dette riktig?

- Det har i alle fall virket sånn. USA er et åpnere samfunn. Samtidig som USA har sterke konservative krefter som kan ha forståelse for at religion kan bety mye for mennesker, er det også en sterk skepsis til utlendinger og islam, sier Bailey som er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap.

Hun har ingen tro på at massakren vil påvirke våpenlovgivningen i USA.

- Florida er kjent for sine liberale våpenlover. Argumentet fra tilhengerne av lett tilgang på våpen vil være at terroristen ville blitt stoppet hvis folk i nattklubben hadde hatt våpen å forsvare seg med.

Utført av en «ensom ulv»

Giftemål mellom likekjønnede har vært en merkesak for president Obama. Selv om USA har vært et foregangsland for homofiles rettigheter på mange felter, er det samtidig sterke krefter i motsatt retning, mener Bailey.

- Dette har vært en stor kampsak i USA. Motstanden i en del kretser er nok meget sterk, det gjelder både blant kristenkonservative og i muslimske miljøer. Radikal islam står nok sterkere i Europa enn i USA, og jeg tror det er for tidlig å si i hvilken grad IS, eller annen organisert terror, har noe å gjøre med massakren i Orlando. Foreløpig virker det ut som et angrep utført av en «ensom ulv». Aksjonen krevde ikke avansert planlegging. Å skaffe våpen var en enkel sak, og det å gå inn på en homseklubb krever ingenting, sier Jennifer Leigh Bailey.

Selv om homofile i USA har fått rett til å gifte seg, er det sterk mostand i enkelte miljøer, mener professor Jennifer Leigh Bailey. Foto: Vegard Eggen