Det ble en dramatisk torsdag kveld og natt for bonden Rolf L. Feragen fra Røros.

Tre kyr ble truffet og døde av lynet som slo ned i fjøset. Én ku kalvet oppe i fjellet på natta og én ku kalvet tidlig fredag morgen. Saken ble først omtalt i Rørosnytt.

- Rett etter jeg hadde bundet fast en av kvigene inne i fjøset, smalt det. Jeg så et lysglimt og hørte et smell som var så høyt som fem hagleskudd, forteller Feragen om da lynet slo ned i fjøset torsdag kveld.

- Jeg så da at tre av kvigene i fjøset falt over ende, og alle døde momentant. Jeg holdt kjettingen som denne ene kviga hadde rundt seg bare få sekunder før det smalt, fortsetter han.

På kujakt i fjellet

Selv ble han ikke skadet av lynnedslaget. Feragen forteller at han prøvde å vekke dyrene til live, men uten nytte. Han fikk ringt til dyrlege, som erklærte dem død.

Samtidig som dette skjedde inne i fjøset, var det én ku som hadde forsvunnet ute i uværet. Feragen og kona tilkalte familie og venner og satte i gang leteaksjon oppe i fjellet i Femundsmarka.

- Vi fant kua langt inne i fjellet, og da hadde den kalvet. Kalven fikk navnet Lynet, sier han.

Da de hadde fått ned kua og den nyfødte kalven til setra var klokka fire på natta, og da var det på tide å melke kyrne.

- Vi la oss nedpå klokka kvart over fem, men klokka halv seks kom det en kalv til fra en annen ku, sier han.

På naturens premisser

- Det er nok et av de mest hektiske arbeidsdøgnene jeg har opplevd, men når man holder på i denne bransjen driver vi på naturens premisser, og det ble veldig tydelig i går. Det er ingen ting vi kan gjøre med et lynnedslag, så vi prøver jo nå bare å se framover, sier han.

De tre kyrne som ble drept av lynet utgjør 40 prosent av kyrne til feragen. Han driver økologisk drift, slik at kalvene ikke kan få melk fra andre steder enn fra kua. Dette gjør at han er bekymret for at det ikke blir nok melk han kan selge til Tine i sommer.

- Den kua som produserer mest melk var en av kyrne som gikk i vei i går, så det er jo veldig synd, sier han.

Det er fortsatt et mysterium hvor lynet slo ned og hvorfor noen av dyrene døde og ikke andre. Og ikke minst hvorfor Feragen selv ikke fikk en skramme.

– Det eneste synlige beviset vi har på lynnedslaget, bortsett fra kyrne som døde, er et lite hull i en hvit elektrisk ledning i fjøset, sier bonde Rolf L. Feragen.